Voetbaltoernooi ter nagedachtenis overleden Tijmen (13) geslaagd: ‘dit is overweldigend’

De Gelderse voetballer Tijmen (13) overleed vorig jaar na een botsing met een andere voetballer. Dit weekend werd er een voetbaltoernooi georganiseerd ter nagedachtenis van de jongen: het Tijmentoernooi. De ouders van Tijmen kijken terug op een zeer geslaagd evenement ter ere van hun zoon, zaterdag in 's Heerenberg. ,,Meer dan geslaagd”, constateert vader Dion Steenbergen. 

,,Dit voelt zo goed, zo warm. Dat er zoveel lieve mensen bestaan. Overweldigend, gewoon,” aldus Tijmens vader na afloop. Ook moeder Saskia van den Heuvel is blij met alle aandacht. ,,Het klinkt gek, maar ik word hier heel blij van. Natuurlijk is er wel het verdriet, maar als ik al die mensen hier zie staan en de kinderen zie spelen, kan ik daar erg van genieten. Dit sterkt mij enorm. Zo wordt Tijmen niet vergeten.”

Tijmen niet vergeten

En dat is precies de bedoeling van de organisatie van het Tijmen-toernooi. De jongen die vorig jaar 1 september bij een botsing op het voetbalveld om het leven kwam, mag niet vergeten worden. Aan het Tijmentoernooi deden zes teams mee, drie Duitse en drie Nederlandse.

De meest beladen wedstrijd was die tussen het team van Tijmen en het team van VV Dieren. De meeste jongens speelden vorig ook tijdens de bewuste wedstrijd. Vooral de jongens uit Dieren vonden het wel spannend om weer tegenover MVR op het veld te staan, inclusief de jongen tegen wie Tijmen was opgebotst. ,,Ik heb hem zonet voor de wedstrijd even een dikke knuffel gegeven", zegt Saskia van den Heuvel. Ze snapt dat het voor hem extra moeilijk is allemaal.

Toch deed het team uit Dieren graag mee aan het toernooi. ,,Het is toch wel bijzonder om hier te staan", zegt een van de spelers. ,,In het begin van het seizoen was het allemaal wel erg emotioneel. Maar nu niet meer. Dit is een mooie afsluiting”, vult een ander aan. Het team heeft hulp gehad van een psycholoog om het drama te verwerken.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Voetballers van MVR en VV Dieren tijdens de pauze in de duck-out in 's Heerenberg tijdens het Tijmen-toernooi. © DG

Hechter

Het MVR-team waar Tijmen in speelde, is door zijn overlijden alleen maar hechter geworden, zegt trainer Wilfred Sparrenboom. ,,Ze hebben het allemaal heel bewust meegemaakt, ze waren allemaal heel lang bevriend met Tijmen. De jongens waren vanochtend toen ze aankwamen wel wat nerveus, maar hoe dichter de wedstrijd naderbij kwam, des te relaxter ze werden. Als team zijn ze door het hele gebeuren wel hechter geworden.”

,,Dat geldt voor de hele vereniging”, zegt voorzitter Jos Marissink van MVR. Wat hem betreft wordt het Tijmen-toernooi een vaste traditie. ,,We hadden dit weekend de pech dat veel voetbalverenigingen andere dingen hadden en dat we maar één veld beschikbaar hadden. Maar we hopen volgend jaar het groter en nog mooier te maken.” Organisator Wilbert Esselink vult aan dat de club er elk jaar een festijn van wil maken: ,,Tijmen zou het supermooi hebben gevonden.”

Vader heel trots 

Vader Dion Steenbergen kan het alleen maar beamen: ,,Ik ben er heel trots op dat iedereen zich zo inzet. Dan zie je wat sport kan betekenen.”

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.