Tóch politieke meerderheid voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk in Rotterdam.
Volledig scherm
Tóch politieke meerderheid voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk in Rotterdam. © ANP

Vuurwerkbranche dreigt met rechtszaak na verbod: geen kans om van pijlen af te komen

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) overweegt juridische stappen te nemen tegen de overheid. Vanwege het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen blijft de vuurwerkbranche met grote voorraden oud vuurwerk zitten en lopen ze veel geld mis.

De belangenvereniging baalt. Hoewel de vuurwerkbranche eerder heeft aangegeven voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk, blijven ze wel met grote voorraden zitten. ,,Ik schat de waarde op zo’n 10 miljoen euro en dan heb de samengestelde pakketten waarin ook vuurpijlen zitten nog niet eens meegerekend”, zegt Marcel Theunissen, woordvoerder van BPN.

 ,,De invoering van een verbod met directe ingang biedt de importeurs en winkeliers geen enkele mogelijkheid meer om van de producten af te komen. Wij hebben altijd bepleit dat we gezamenlijk tot een fatsoenlijke regeling komen. Vanwege de opstelling van de minister overwegen wij nu juridische stappen om dit alsnog af te dwingen.” 

Vuurwerkhandelaren die nog knalvuurwerk in voorraad hebben dat komende jaarwisseling wordt verboden, krijgen hiervoor geen vergoeding, zo bleek gisteren. Minister Stientje van Veldhoven (milieu) vindt compensatie niet logisch, omdat het nog vroeg in het jaar is en de discussie over een knalverbod al langer loopt. Volgens premier Mark Rutte nemen ondernemers nu eenmaal risico’s.

‘Niet netjes’

Teunnissen is het niet eens met de minister. „Ik vind dat te makkelijk gezegd. Het is helemaal niet waar dat de discussie al langer speelt. In december was het kabinet nog niet voor een vuurwerkverbod. In januari kwam de discussie op gang en nu wordt het ineens voor dit jaar al ingevoerd. Wij vinden dat niet netjes. Ze laten een ander met de brokken zitten.”

Volgens Theunissen loopt de vuurwerkbranche niet alleen veel geld mis, maar moeten ze ook nog betalen voor de vernietiging van het vuurwerk. ,,Het vuurwerk moet afgevoerd worden. We moeten het naar een verbrandingsoven brengen en ook dat is niet goedkoop.”

De belangenvereniging hoopt nog in gesprek te gaan met de overheid. ,,Maar als zij hun standpunt niet wijzigen, stappen wij zeker naar de rechter.”

Bekijk hier al onze video's over een mogelijk vuurwerkverbod:

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”