Beelden die bijna iedere Nederlander kent: een compleet ondergelopen Itteren bij de watersnood in 1993.
Volledig scherm
PREMIUM
Beelden die bijna iedere Nederlander kent: een compleet ondergelopen Itteren bij de watersnood in 1993. © Frans Rade

Waarom overstroomde in 1993 de Maas, maar nu Valkenburg?

Limburg wordt geteisterd door nog veel meer water dan in de jaren 90, toen grote delen van de provincie overstroomden. Langs de Maas zijn sindsdien veel maatregelen genomen, die nu tot het uiterste worden beproefd. Maar in het Heuvelland amper.

 1. Marokko-reis voor 5000 Nederlanders in rook op, Transavia tast in duister over repatriëring
  geen vluchten meer

  Marokko-reis voor 5000 Nederlan­ders in rook op, Transavia tast in duister over repatrië­ring

  Luchtvaartmaatschappij Transavia weet nog steeds niet of Marokko repatriëringsvluchten uit Nederland zal toestaan. Het Noord-Afrikaanse land verbiedt sinds middernacht alle vluchten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan.
 2. Limburg-Noord zet zich schrap: ‘Hoeveelheid water is ongekend, situatie is echt kritiek’

  Lim­burg-Noord zet zich schrap: ‘Hoeveel­heid water is ongekend, situatie is echt kritiek’

  Inwoners van Noord-en Midden-Limburg moeten er rekening mee houden dat in de buurt van de Maas op meerdere locaties in het gebied evacuaties plaats gaan vinden. Er stroomt meer water door de rivier dan eerder voorspeld en de dijk langs de rivier kent, ondanks versterkingen de laatste decennia, nog een aantal zwakke plekken. ‘Het is echt een kritieke situatie’, zei Jos Teeuwen van het Waterschap aan het einde van de middag op een persconferentie.
 3. Rebecca verhuisde door corona: ‘Ik kan mijn werk net zo goed op een studeerkamer bij mijn vader doen’
  PREMIUM
  Keerpunt

  Rebecca verhuisde door corona: ‘Ik kan mijn werk net zo goed op een studeerka­mer bij mijn vader doen’

  Heeft het pandemietijdperk, dat we met al z’n ellende beetje bij beetje achter ons laten, ook voor iets positiefs gezorgd? In de serie Het Keerpunt brengen we de komende tijd verhalen van mensen die hun leven ingrijpend op de schop namen. Vandaag: Rebecca Groenhuis (50) uit Utrecht die een drastische stap nam. Zij trok bij haar 81-jarige vader in het Brabantse dorpje Teteringen in.