Warmterecord: tweede paasdag niet eerder zo warm!

Vandaag is met 24,8 graden in De Bilt officieel de warmste tweede paasdag in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. In Volkel (Noord-Brabant) werd met 26,6 graden de hoogste temperatuur bereikt. Het vorige tweede-paasdagrecord (24,7 graden) werd gemeten op 18 april 1949.

Voor vandaag werden maxima tussen de 26 en 27 graden verwacht en werd uiteindelijk  met 26,6 graden in Volkel de hoogste temperatuur in ons land bereikt. Desondanks telt vandaag niet als eerste zomerdag van het jaar. Voor die titel moet het kwik in de Bilt op 25 graden of hoger uitkomen. Met 24,8 graden in De Bilt was het wel genoeg om het record op van tweede paasdag te doen sneuvelen, maar een zomerdag werd het dus nog niet. Het record van vandaag moet niet verward worden met een datumrecord, benadruk Weerplaza. De paasdagen vallen immers ieder jaar op een andere datum.

Volledig scherm

Onweer

Morgen én woensdag is het opnieuw zomers warm, met temperaturen tussen 20 en 25 graden. ,,Woensdag voelt vochtig aan, wat in ons land garant staat voor buien’’, vertelt Janssen.  Regen gaat er aan het einde van de woensdag zeker komen. ,,Eerst plenst het in het oostelijke deel van ons land, later volgen overal pittige regen- en onweersbuien’’, zegt Janssen. 

Quote

Gisteren ging de tempera­tuur aan zee onderuit door een stevige wind, maar vandaag en morgen is daar niets van te merken

Wilfred Janssen

Beste stranddag

Volledig scherm

De heerlijke temperaturen zijn een ware zegen voor strandterrassen. Die puilden de afgelopen dagen zo’n beetje uit. Wegen naar het strand waren gisteren dan ook flink druk, met richting Zeeland en Scheveningen kilometers file. Vakantiegangers en dagjesmensen die de zee opzoeken kunnen wederom lange files verwachten, want vandaag wordt het volgens Janssen nog veel aangenamer toeven aan zee. ,,Gisteren ging de temperatuur behoorlijk onderuit door een stevige wind, maar vandaag en morgen is daar niets van te merken. De warme lucht weet eindelijk een weg te vinden naar de kust. Op de stranden in Noord-Holland en Zuid-Holland wordt het zo'n 25 graden’’, belooft de weerman.

Tekst gaat door onder de tweet.

Ook attractieparken en de Keukenhof waren traditiegetrouw favoriet bij dagjesmensen. Het wemelde dit weekend van de toeristen in de Keukenhof. Het bloemenpark was zowel zaterdag als zondagmiddag zo druk, dat bezoekers al vroeg op de dag werd aangeraden om vooral niet meer te komen. Wie van plan was tijdens de paasdagen de bloemenvelden te bezoeken, werd geadviseerd om uit te wijken naar een andere dag.

Tekst gaat door onder de Tweet.

Na woensdag is het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Donderdag is het met 20 graden en veel zonneschijn nog vrij warm, daarna zakt de temperatuur nog verder: het wordt vrijdag een graad of 17.

Wat doet het weer op Koningsdag? 
Nog heel even en dan kunnen we weer oranje tompouces eten en lekker over de vrijmarkt dartelen. Maar we willen natuurlijk ook weten of we een paraplu of zonnebril mee moeten nemen op Koningsdag.

Janssen: ,,Als je naar de klimatologie gaat kijken, is Koningsdag een negatieve uitbuiter qua temperatuur.’’ Sinds we van  Koninginnedag naar Koningsdag zijn overgestapt, is het volgens de weerman nooit warmer dan een graad of 15 geweest. Daar lijkt ook deze zaterdag geen verandering in te komen. ,,Het wordt waarschijnlijk niet warmer dan 16 graden’’, zegt Janssen. En regen? ,,Geen plensbuien, maar overdag gaat het overal even regenen’’, verwacht de meteoroloog.

Volledig scherm
Campingbezoekers zoeken verkoeling op tijdens het lange weekend. Kamperen is in trek tijdens dit zonnige paasweekend. © ANP