Volledig scherm
PREMIUM
De Siciliaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone (tweede van links), vijand nummer één van de maffia, was altijd omringd door bewapende beveiligers. © AFP

Wat kan Nederland leren van het moederland van de maffia?

‘Italiaanse toestanden’, werd er geroepen na de gewetenloze moord op advocaat Derk Wiersum. Hoe gaat het moederland van de maffia om met de beveiliging van advocaten en magistraten, en wat kan Nederland daarvan opsteken?

De moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B., is de tweede aanslag die het Openbaar Ministerie (OM) heeft overrompeld. Paniek was er ook toen Nabils broer Reduan B. in januari 2018 werd doodgeschoten in zijn bedrijfspand in Amsterdam. Het OM belde toen met collega’s in Italië, waar justitie al tientallen jaren werkt met spijtoptanten van de maffia. Hoe waken ze daar over de spijtoptant en zijn omgeving?

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.