Weegschalen van twintigers geven steeds vaker te veel aan: nu 32,5 procent te dik
Vooral twintigers hadden in 2018 vaker last was overgewicht en obesitas, vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.
In 2017 kampte nog 27,9 procent van de twintigers met overgewicht, maar afgelopen jaar is dat gestegen naar 32,5 procent, dat toont de jaarlijkse Gezondheidsenquête aan. Van overgewicht is sprake bij een BMI boven de 25. De BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Bij iemand van bijvoorbeeld 1 meter 70, betekent dit dat die meer dan 72,25 kilo weegt.
Obesitas
Ook het aantal mensen van tussen de 20 en 30 jaar dat last heeft van obesitas (een BMI boven de de 30) is in die periode gestegen van 7,1 naar 7,9 procent. Iemand van 1 meter 70 heeft een BMI boven de dertig als die meer dan 86,7 kilo weegt.
Volgens hoogleraar Jaap Seidell is het wel belangrijk om naast de BMI ook naar de buikomvang te kijken. Zo kan een ‘dunne’ volwassene met een volkomen normale BMI toch te veel vet hebben en daarmee een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.
Het aantal rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas ligt in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 gestelde doelen. Met dit akkoord wil de Rijksoverheid, samen met meer dan 70 organisaties in Nederland het roken, overmatig en zwaar drinken onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040, en het percentage met overgewicht naar 38 procent.
Volwassenen
Volwassenen rookten het afgelopen jaar wel minder. Ook waren er minder stevige drinkers. In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan wel eens te roken. Daarnaast had 50,2 procent overgewicht. Het percentage mensen dat te zwaar is, is niet veranderd ten opzichte van 2014, het aandeel rokers en overmatige drinkers is wel gedaald.
Minder zware drinkers
In 2018 was 9 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder een zware drinker en 8,2 procent een overmatige drinker. Het aandeel overmatige drinkers is gedaald van 9,9 procent in 2014 naar 8,2 procent in 2018. Het aandeel zware drinkers bleef in deze periode nagenoeg gelijk.
Afspraken preventieakkoord over overgewicht:
Huidige situatie: 48,7 procent volwassenen met overgewicht, 13,5 procent van de jongeren heeft overgewicht
Ambitie voor 2040: minder dan 38 procent volwassenen met overgewicht, minder dan 9,1 procent van de jongeren heeft overgewicht
Meer watertappunten op publieke plekken en in scholen. Frisdrankproducenten stoppen met verkoop suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Campagnes die bijdragen aan normverandering en bewustwording van problematisch drinkgedrag en hoger kennisniveau over schadelijkheid van gebruik van alcohol.
Het gebruik van licensed media characters (zoals Dora the Explorer, red) gericht op kinderen onder de 13 jaar op productverpakkingen en uitstallingen wordt ingeperkt op basis van voedingskundige criteria. Supermarkten zullen daarnaast het gebruik van branded characters (zoals de M&M-mannetjes, red.) op verpakkingen van kinderproducten inperken op basis van de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Gezond aanbod in bedrijfsrestaurants bij de rijksoverheid (2021), in de catering (2022) en in ziekenhuizen (2030).
In 2020 is 50 procent van alle schoolkantines gezond. In 2020 ondersteuning om lokaal gezonde schoolpleinen te realiseren in minimaal 200 gemeenten en scholen.
Sport- en beweegaanbieders zetten zich in en worden lokaal ondersteund om hun aanbod passender te maken voor mensen die inactief zijn.
In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zullen aanvullende afspraken worden gemaakt om branchebreed 5 procent extra suiker uit suikerhoudende zuivelproducten te halen, bovenop bestaande afspraken, en wordt de huidige afspraak van 15 procent minder verkochte calorieën voor A-merk frisdranken, verscherpt naar 25 procent in 2020 en 30 procent in 2025.
In 2020 is in 35 gemeenten een sluitende keten voor kinderen met obesitas. In 2030 is er voor elk kind, gezin en elke volwassene waarbij gewichtsproblematiek wordt gesignaleerd een passend aanbod om tot gezonde gedragsverandering te komen.
Per 1 januari 2019 wordt het uitvoeren van de gecombineerde leefstijl interventie voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico of obesitas vergoed vanuit het basispakket.
In 2020 zijn de helft van alle gemeenten actief bezig om jongeren op gezond gewicht te houden en wordt voor 2 miljoen kinderen de leefomgeving gezonder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Koken & Eten
Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Minder kinderen met overgewicht als hele gemeente gezond wordt
In gemeenten waar sportverenigingen, scholen en wijken gezonder worden, zijn daadwerkelijk minder kinderen met overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van 25 gemeenten die werken met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). In de sportkantines staat een volkoren tosti op het menu, scholen bieden meer gezonde lunches en er zijn betere buitenspeelplekken.
-
Groenteburgers lijken zo gezond, maar dat valt (een beetje) tegen
Steeds meer mensen eten af en toe geen vlees en vervangen hun sappige hamburger door een groenteburger. Maar zo gezond zijn die nu ook weer niet. Ze vervangen vlees meestal niet voldoende. En de hoeveelheid groente erin valt ook vaak tegen. -
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid). -
PREMIUM
Seksuele intimidatie op kledingplatform Vinted: platform voor ‘engerds’ geworden
‘Wat is je borstomvang?’ Dit is een van de vele vragen die de 23-jarige Celine uit Brabant krijgt op Vinted. Hier blijft het niet bij. ‘Ik wil dat je op mijn gezicht komt zitten’ en ‘ik betaal je 50 euro als je gebruikt ondergoed opstuurt dat sterk ruikt’. Dit zijn een paar berichten waar de 26-jarige Andreea uit Maastricht mee te maken krijgt.