Volledig scherm
Wat was het motief achter de weerzinwekkende martelingen van drie mannen uit Dirksland op Goeree-Overflakkee in de zomer van 2016? © Thinkstock

Weerzinwekkende martelingen in woningen Goeree-Overflakkee

Wat was het motief achter de weerzinwekkende martelingen van drie mannen uit Dirksland op Goeree-Overflakkee in de zomer van 2016? De rechtbank trekt er deze week vier zittingsdagen voor uit om daar van de zes verdachten een antwoord op te krijgen. Mogelijk is een partij xtc-pillen in het spel geweest. De aanklacht doet denken aan ware praktijken uit een horrorfilm.

De slachtoffers, mannen van eind in de 20 van wie er twee bij de stichting Sjaloom Zorg in Dirksland begeleid woonden, werden vastgehouden in woningen in Oude Tonge en Sommelsdijk en moesten dagen lang de meest bizarre ontberingen doorstaan. Ze werden verkracht met uiteenlopende voorwerpen, bedreigd en mishandeld. Bij één van hen werden haren uit zijn hoofd getrokken. De ander kreeg te horen dat zijn familie zou worden uitgemoord en hij zou worden verkocht aan ‘een grote homo-neger.’

Het derde slachtoffer die het ’t zwaarst kreeg te verduren, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de maand juli in een auto rondgereden en onder schot gehouden. Gedreigd werd met een kniptang zijn oren, een pink en zijn penis af te knippen. Hij zou gedwongen zijn ontlasting van een kat en één van de verdachten of voedsel dat was bespoten met afwasmiddel, te eten.

De bizarre praktijken gingen nog verder. Er zou op zijn hoofd zijn geürineerd en voor zijn verkrachting werden een fles en een honkbalknuppel gebruikt. Ook zou zijn geprobeerd hem te vermoorden door zijn keel dicht te knijpen en werd de man gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten.

Mensonterende folteringen

De verdachten – vijf mannen en een vrouw in de leeftijd tussen 25 en 46 jaar - zijn afkomstig uit Oude Tonge, Achthuizen, Abbenbroek, Den Haag en Spijkenisse. Ze zouden kennissen zijn van de slachtoffers, maar hebben geen band met zorginstantie Sjaloom. Van één van hen, de 44-jarige Jerry den B. uit Abbenbroek is tijdens een zogenoemde pro formazitting het voorarrest geschorst omdat zijn rol minimaal zou zijn geweest.

Justitie heeft toen nog niet bloot willen geven wat de aanleiding voor de mensonterende folteringen is geweest. Advocaten gaven aan niet op de zaak vooruit te willen lopen. Een van de verdachten zit in een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis.