Welke maatregelen gelden er nu voor wie?
Met een heel pakket aan nieuwe maatregelen wil het kabinet afdwingen dat we allemaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dit om te voorkomen dat het coronavirus zich te makkelijk kan verspreiden door de samenleving. Een overzicht van de nieuwe regels
Delen per e-mail
Winkels
Alle winkels mogen open blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze naar binnen mogen.
Openbaar vervoer
Ook het openbaar vervoer moet maatregelen nemen zodat passagiers niet te dicht op elkaar staan en zitten. Desnoods moeten mensen worden geweigerd bij het instappen.
Kappers
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken.
Horeca
De horeca moet zich er op voorbereiden dat ze ook na 6 april dicht moet blijven. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.
Scholen
het RIVM komt rond 6 april met een advies of scholen dit schooljaar nog open kunnen.
Burgers
U mag nog steeds naar buiten voor een ommetje. Maar er komt wel een samenscholingsverbod. De politie zal optreden tegen groepjes mensen die samen sporten of gewoon wat rondhangen. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter uit elkaar staat, wordt gemaand weg te gaan of kan een boete krijgen tot 400 euro. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen die samen spelen.
Wie thuis een feest geeft met meer dan drie gasten, loopt het risico dat de gemeente dat onverantwoord vindt en ingrijpt.
Tot slot: wie een gezinslid heeft dat ziek is, moet verplicht thuisblijven. Tenzij u een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige.
Samenkomsten
Alle samenkomsten worden verboden tot 1 juni. Nu gold nog een grens van honderd personen of meer maar die komt te vervallen. Bijvoorbeeld kleine kerkgenootschappen met minder dan honderd leden kwamen toch nog samen. Dat mag niet meer. Festiviteiten en herdenkingen in de buitenlucht mogen niet. Er komt alleen een beperkte uitzondering voor begrafenissen en huwelijken.
Parken
Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen. Veel parken, campings en stranden zullen waarschijnlijk dicht gaan. Tenzij een vakantiepark bijvoorbeeld weinig bezoekers heeft. Gemeenten moeten dat per geval bekijken. Markten mogen openblijven omdat ze op sommige plekken essentieel zijn voor mensen om aan eten te komen. Wel moeten ze maatregelen treffen tegen te grote drukte.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie: ‘Sta demonstraties voorlopig niet meer toe’
De politie doet een dringend beroep op burgemeesters voorlopig geen demonstraties meer toe te staan, of tenminste heel strenge voorwaarden te stellen, zoals een klein aantal bezoekers. Dat moet voorkomen dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie zoeken met de politie, zoals afgelopen weekend gebeurde. -
PREMIUM
Burgemeester Urk: ‘Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt’
Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zondagmiddag in een videoboodschap zijn “afschuw” geuit over een groep Urker jongeren, die een cameraploeg van de NOS met pepperspray bespoot. Dat gebeurde tijdens het maken van opnames van de GGD-teststraat die zaterdagavond in brand werd gestoken door relschoppende jeugd. “Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt”, aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af. -
frank in quarantaine
Na een frisse neus besloot ik dat iedereen weleens een minder moment mag hebben
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 313. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Drie getuigen melden zich bij politie in zaak dode Lotte (14)
Drie nieuwe getuigen hebben zich afgelopen weekeinde bij de politie Overijssel gemeld voor het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo. Die deed vrijdag een oproep specifiek gericht aan treinreizigers en mensen in een roeiboot omdat zij mogelijk iets gezien kunnen hebben. -
PREMIUMReconstructie / Video
Politie rolt bende op die jarenlang drugs verstuurde via darkweb: ‘Ze hebben miljoenen verdiend’
De Landelijke Eenheid van de politie heeft vandaag een webshop voor drugs platgelegd, waarmee in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s zijn verdiend. De bende had onder meer corrupte contacten bij een pakketbezorgdienst. De hoofdverdachte pronkte bovendien graag met zijn rijkdom, zo ontdekte de politie. Zes verdachten zijn aangehouden.
-
update
Britse variant rukt op, RIVM rekent op meer ziekenhuisopnames en doden
De afgelopen week zijn er 35.635 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan vorige week, toen het RIVM 38.776 positieve tests registreerde. Toch maakt het RIVM zich zorgen. De Britse variant wint namelijk terrein. De variant zou inmiddels al een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaken. -
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven en extra beveiliging opgeroepen. Vandaag bespreken de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio de handhaving van de avondklok in het Veiligheidsberaad. Demissionair premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de rellen. -
UPDATE
Openbaar Ministerie: DuPont niet vervolgd voor gifaffaire in Dordrecht
Chemiebedrijf DuPont ontloopt strafrechtelijke vervolging voor de vermeende vergiftiging van tientallen arbeiders van zijn Dordtse lycrafabriek. Zeker 44 vrouwelijke werknemers denken miskramen, doodgeboren kinderen en andere problemen te hebben overgehouden aan de blootstelling aan het oplosmiddel DMAc.