Volledig scherm
© ANP

Werken bij Defensie, je moet het maar kunnen? Extreem lage baankansen

Wie zich oriënteert op de arbeidsmarkt zal misschien wel twee keer nadenken voordat een carrière binnen Defensie overwogen wordt. Op www.nationaleberoepengids.nl worden de kansen bij defensie omschreven als slecht tot matig, en dat terwijl defensie enorme campagnes voert om nieuw personeel aan te trekken.

De baankansen zijn verdeeld in vijf categorieën: zeer goed, goed, redelijk, matig en slecht. Wie op de categorie 'slecht' klikt, ziet 28 beroepen staan. 26 hiervan vallen in de categorie defensie. Ook in de categorie 'matig' is defensie oververtegenwoordigd, van de 50 beroepen zijn er 28 gerelateerd aan defensie. Ze steken er met kop en schouder bovenuit. De eerstvolgende sector die het niet zo goed doet is fashion en styling: van de 50 matige beroepen vallen er 10 binnen de fashion en styling.

Minder vacatures

Robert van El, eigenaar van de website, geeft de definitie van een slechte en matige baankans: ,,Het betekent kort gezegd dat er minder vacatures zijn dan dat er  mensen zijn die op zoek zijn naar een baan.'' Intelligence Group is het bedrijf achter de data die gebruikt worden om te bepalen welke beroepen het goed doen en welke het minder goed doen. ,,Dat er 336 vacatures bij Defensie openstaan, zegt niets over de baankansen. Het gebeurt vaak dat de mensen die ze nodig hebben in een organisatie, een totaal ander profiel hebben dan de mensen die ze al in huis hebben'', licht Ben Rogmans van Intelligence Group toe.

,,Wij kijken naar het profiel van de mensen die overtollig zijn bij defensie, dan kijken we naar het aantal vacatures die er voor die profielen zijn en dan kijken we ook nog hoeveel mensen met zo’n profiel momenteel werk hebben maar ook op zoek zijn naar ander werk. Dan krijg je een verhouding tussen vraag en aanbod en op basis van die verhouding bepalen wij de kansen.''

Strenge keuring

Veel mensen die de ambitie hebben om binnen Defensie carrière te maken, worden niet geaccepteerd, of blijven maar een paar jaar hangen. Klaas Meijer, woordvoerder bij Defensie: ,,Om militair te worden moet je wel een strenge keuring door. Die keuring kijkt enerzijds of je psychisch sterk genoeg bent om het te kunnen. Je moet onder stressvolle omstandigheden kunnen werken en je werkt met een wapen, waarvoor je een stabiele persoonlijkheid moet hebben. Daarnaast is er uiteraard ook de fysieke kant. Wil je als militair aan de slag, dan moet je wel aan verschillende eisen kunnen voldoen.''

Er zijn volgens Meijer voldoende vacatures bij defensie. ,,We hebben momenteel 5000 vacatures, en er komen jaarlijks 3000 mensen bij ons binnen. Er gaan alleen ook heel veel mensen weer weg. Je hebt bij Defensie vaak geen baan voor het leven.'' Om al die nieuwe mensen aan te trekken, worden er grote campagnes gehouden. ,,We trekken veel belangstellenden, maar veel mensen vallen ook weer af.''

Ook merkt Meijer op dat Defensie niet de enige sector is waar het lastig is om binnen te komen. De politie en de brandweer zouden volgens hem dezelfde kwalificaties hebben. Opmerkelijk is dan wel dat je baankansen als brandweerman een stuk hoger liggen dan dat het geval is bij bijvoorbeeld de (onder)officieren en soldaten.

Nederlandse militairen vertellen in de video hieronder over de legeroefening in Noorwegen:

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
  video

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.