Volledig scherm
Foto ter illustratie. Goederen worden geladen in een vliegtuig op het platform van Schiphol. © ANP XTRA

Werknemers op Schiphol gepakt na smokkel 102 kilo coke; meer aanhoudingen niet uitgesloten

updateTwee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag opgepakt op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen de twee op het spoor nadat de douane in april vorig jaar een partij cocaïne had aangetroffen in een vracht afkomstig Zuid-Amerika. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

De lading cocaïne van 102 kilo werd aangetroffen in dozen bij een vrachtvlucht. In het onderzoek van het zogeheten Cargo Harc-team Schiphol, een samenwerkingsverband van douane, FIOD en de Koninklijke Marechaussee, kwamen al vrij snel de twee mannen (39 en 53 jaar oud) in beeld. 

Bij welk bedrijf de twee werkzaam waren, wilde een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee niet zeggen. Ook wilde hij niet kwijt hoe de drugs werden vervoerd. ,,Daar kan ik niets over zeggen, het onderzoek is nog in volle gang. We sluiten nieuwe aanhoudingen niet uit.”

Inmiddels zijn de woningen van het tweetal doorzocht. Daarbij is een groot aantal luxe goederen in beslag genomen, waaronder tientallen tassen van de merken Gucci, Louis Vuitton en Chanel en twee auto's. ,,Het heeft onze hoge prioriteit om uit criminaliteit verkregen goederen af te pakken", voegt de zegsman eraan toe.  

De 39-jarige verdachte uit Almere en 53-jarige verdachte uit Lelystad zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris. De mannen blijven langer vastzitten voor verder onderzoek. 

Drugsvondsten Argentinië

De arrestatie heeft niets van doen met de arrestatie van drie Nederlandse piloten en vijf Argentijnse medewerkers op het internationale vliegveld Ezeiza in Argentinië, benadrukt de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.  Zij werden opgepakt na de vondst van 82 kilo cocaïne in een Martinair Cargo-vliegtuig. De drie Nederlanders ontkennen iets met de smokkel te maken te hebben. 

Koninklijke Marechaussee on Twitter

Aanhoudingen voor cocaïnesmokkel door team van Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD. Twee verdachten van een bedrijf op Schiphol aangehouden, 102 kilo cocaïne en luxe goederen in beslag genomen. https://t.co/A95FTpmSzy

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.