Volledig scherm
Wierookstokjes. © HC

‘Wierook even schadelijk als sigaret’

Wierook bevat nog altijd stoffen die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid, meldt de Belgische consumentenclub Test Aankoop op basis van eigen onderzoek. De organisatie sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm, maar stelt vast dat de Europese regels die daarna zijn opgesteld niet worden nageleefd.

Uit laboratoriumtesten blijkt dat kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en naftaleen in wierook zijn verwerkt, aldus Test Aankoop. Die wijst er verder op dat de fijnstof en koolstofmonoxide, die vrijkomen bij de verbranding, kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.

Quote

Er is amper verschil tussen wierook aansteken en in huis roken

Test Aankoop

,,De verontreiniging van de lucht in huis vormt een groot probleem. Op zich is er amper een verschil tussen dergelijke producten aansteken en in huis roken’’, is de conclusie.

De organisatie vraagt het ministerie van Volksgezondheid de acht onderzochte wierookproducten onmiddellijk van de markt te halen. Net als bij sigaretten zou de verkoop van wierook aan mensen onder de 18 jaar moeten worden verboden. Test Aankoop wil verder een reclameverbod en duidelijke vermelding van de risico’s op etiketten van wierookproducten.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.