Willem Engel, die zichzelf vergelijkt met Nelson Mandela, komt vandaag niet vrij
UPDATEWillem Engel hoort morgenmiddag om 13.00 uur of hij nog langer in de cel moet blijven voor opruiing. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vanmiddag laten weten na afloop van de raadkamerzitting.
De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag 16 maart aangehouden voor opruiing. Engel, die zichzelf vergelijkt met Nelson Mandela en naar eigen zeggen als ‘een held wordt ontvangen in de gevangenis’, zou gedurende een lange periode ‘opruiende coronagerelateerde berichten‘ hebben geplaatst op sociale media. ,,Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het Openbaar Ministerie.
Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat de Rotterdammer zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Meervoudige kamer
Los van deze zaak zou Engel morgenmiddag voor de politierechter in Den Haag verschijnen voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Engel moest zich in eerste instantie ook verantwoorden voor opruiing via Facebook. Hij riep op om agenten te arresteren middels een burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream.
De politierechter gaat de zaak echter niet inhoudelijk behandelen, zo werd vandaag bekend, maar doorverwijzen naar een meervoudige kamer met drie rechters. De reden daarvan zal de rechter op zitting toelichten. Engel zal daarbij aanwezig zijn. Of hem een zwaardere straf boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk. ,,Het kan voor hem ook goed nieuws zijn, want er kan nauwkeuriger worden geoordeeld”, legt advocaat Peter Schouten uit. ,,Het zwaard van Damocles dat boven zijn hoofd hangt, wordt alleen wel wat scherper.” Een politierechter kan maximaal één jaar celstraf opleggen, een meervoudige kamer heeft geen strafmaximum.
Zaak krijgt meer lading
De zaak rond Engel krijgt door deze ontwikkeling in elk geval wat meer gewicht, zegt advocaat Mark-Jan Bouwman. ,,Op zichzelf kunnen uitingsdelicten juridisch wel zo complex zijn dat een behandeling door een meervoudige kamer beter is. Vergelijkbaar met de zaak rond Geert Wilders.” Uitingsdelicten zijn zaken waarbij het gaat om strafbaarheid van iets wat je hebt gezegd of geschreven.
Collega-raadsman Barry van de Luijtgaarden vermoedt dat de politierechter ‘zich niet alleen durft uit te laten in deze specifieke zaak, maar dat hij dit wil overlaten aan drie rechters om door hen een oordeel te laten vormen’. ,,Het zou kunnen betekenen dat de voorlopige hechtenis eindigt wanneer de rechtbank hier geen beslissing over neemt. Kort voor het einde van de termijn dient de rechtbank altijd een beslissing te nemen.”
‘Nelson Mandela’
Beide zaken worden vooralsnog niet samengevoegd, maar apart behandeld. Vanuit de penitentiaire inrichting in Rotterdam laat Engel weten zichzelf als een ‘politieke gevangene’ te zien. ,,Ik ben niet de eerste politieke gevangene. Bijna vereerd treed ik nu in de voetsporen van Nelson Mandela, een van mijn voorbeelden die ook tegen discriminatie en apartheid vocht.” Hij beschouwt zijn arrestatie als bevestiging van ‘de zekerheid van een dictatuur’.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Honderden vakantievluchten Transavia sneuvelen door personeelstekort
Door personeelstekorten worden komende zomer honderden vluchten van Transavia geschrapt. De prijsvechter verwacht dat de problemen in elk geval tot oktober zullen aanhouden. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
met video
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol
Het is opnieuw erg druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Schiphol noemt de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend en vraagt begrip en geduld aan de reizigers. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMadvocaten kritisch
Komt Willem Engel vrij? ‘Dat men hem onuitstaanbaar vindt, rechtvaardigt opsluiting niet’
Een verdachte van opruiing in de gevangenis zetten terwijl een rechter nog uitspraak moet doen, is ongebruikelijk en niet de gangbare route, stellen strafrechtadvocaten. Vandaag krijgt Willem Engel te horen of hij voor zijn vermeende opruiende berichten langer vast blijft zitten. ,,Door Engel langer vast te houden kunnen ze van hem onbedoeld een martelaar maken.”
-
PREMIUM
Wilde verhalen over ‘spuit in benen’ op geëscaleerd scholierenfeest: ‘Ze hadden grote pupillen’
Minderjarige jongeren die van hun stokje gaan, ongeruste ouders, geëmotioneerde jongens en meisjes en wilde verhalen over drugs en wapens. Het Minor Feest in het Brabantse Helmond eindigde vrijdagavond voortijdig in chaos en paniek. Maar wat klopt er van alle geruchten? -
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?