Zo reageert Nederland op de persconferentie: ‘Kabinet, wat doe je ons aan?’
Video'sScherpere handhaving, vaker thuiswerken, een mondkapje op en op meer plekken de QR-code laten zien. Met deze reeks ingrepen hoopt het demissionaire kabinet de nieuwe coronagolf te stoppen. De reacties op de persconferentie zijn overwegend kritisch.
Het handhaven gaat er niet gemakkelijker op worden nu het kabinet de coronamaatregelen weer gaat aanscherpen na eerdere versoepelingen. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in reactie op de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
,,Het was beter geweest als het kabinet stap voor stap had versoepeld, net als in veel andere landen is gebeurd”, aldus Van de Kamp. ,,Want nu moeten we de regels weer aanscherpen en dat zorgt voor onduidelijkheid en verwarring bij de mensen en er is ook een groep die boos is.”
De ACP-voorman laat weten dat de bond de komende dagen nauw contact heeft met de achterban over de gevolgen voor de handhaving van het verscherpen van de coronamaatregelen. ,,En als we merken dat het niet goed gaat, zullen we daarover een gesprek aanvragen met het kabinet en de politieleiding.”
Omdat er vanaf 6 november op meer plekken een coronatoegangsbewijs getoond moet worden, zullen boa’s intensiever gaan controleren op de coronapas. De Nederlandse BOA Bond maakt zich zorgen dat die extra inzet ten koste zal gaan van andere meldingen. ,,Zoals die over stank- en geluidsoverlast, vuilniszakken, parkeren, en een aantal projecten zal vertraging oplopen”, aldus voorzitter Ruud Kuin. ,,Het was de laatste tijd een klein onderdeel van het werk, maar nu zal het controleren op de coronapassen weer de belangrijkste taak worden voor de boa’s.”
Verpleegkundigen en verzorgenden vinden in grote meerderheid dat de door het kabinet aangekondigde coronamaatregelen niet ver genoeg gaan. Dat meldt hun beroepsorganisatie NU’91, die dinsdag een peiling uitvoerde onder zorgpersoneel. Medewerkers van onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg zouden bezorgd zijn over de toenemende druk op de zorg.
,,De achterban gelooft niet dat deze maatregelen het gewenste effect hebben en het tij zullen keren”, zegt een woordvoerder van NU’91. Zo’n 95 procent van de ongeveer 2000 ondervraagden zou dit hebben aangegeven.
Tijdens de coronapersconferentie meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ook dat zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten ‘zo snel mogelijk’ een boostervaccin krijgen aangeboden. NU’91 weet niet of daar vanuit de leden behoefte aan is. De club kreeg tot nu toe weinig signalen dat zorgpersoneel zich met de huidige vaccinaties niet veilig genoeg voelt. Wel zegt de organisatie blij te zijn dat de mogelijkheid voor een extra prik er komt.
Bekijk hieronder een samenvatting van de persconferentie:
Dat het in winkels weer verplicht wordt een mondkapje te dragen om de coronabesmettingen omlaag te krijgen, heeft de goedkeuring van de winkeliers, al is het niet van harte. De mogelijke invoering van coronatoegangsbewijzen in noemt de organisatie daarentegen ‘absurd en zinloos’. Het leidt tot discussies bij de winkeldeur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast. Dat zegt winkelbrancheorganisatie INretail in een reactie op de coronapersconferentie van het kabinet.
INretail benadrukt dat winkels geen besmettingsbron zijn. Het coronatoegangsbewijs is volgens de organisatie ook bedoeld voor plekken waar je een kwartier of langer binnen 1,5 meter afstand van andere mensen bent. Een winkelbezoek duurt doorgaans korter. Controle van het testbewijs vergt bovendien tienduizenden extra medewerkers die er vanwege de arbeidskrapte niet zijn, zo klinkt het.
INretail wijst erop dat in geen enkel Europees land een toegangsbewijs nodig is voor het mogen betreden van een winkel. ,,Duitsland heeft na een proef in enkele deelstaten geconcludeerd dat het onwerkbaar is”, aldus de organisatie.
De horeca wil dat het kabinet komt met extra coronasteun voor cafés en restaurants. Nu het coronatoegangsbewijs binnenkort ook verplicht wordt voor bezoekers van terrassen, zouden horecaondernemers wederom een harde klap krijgen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van ‘symboolpolitiek’.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt dat het kabinet in gesprekken met hem niet goed heeft kunnen onderbouwen waarom de verplichte QR-check nu precies nodig is op terrassen. ,,Onbegrijpelijk, aangezien het voor onze leden wél een grote financiële impact heeft.”
Zo’n verplichting zou sommige gasten weren uit de horeca. Ook kost de controle bedrijven extra inzet van personeel. Het gaat volgens KHN branchebreed in het lopende vierde kwartaal al gauw om tientallen miljoenen euro’s aan extra kosten en mogelijk wel honderden miljoenen aan omzetderving.
De invoering van de coronatoegangsbewijzen voor binnen en het handhaven van de sluitingstijd van 24.00 uur leidden volgens KHN eerder al tot extra omzetverlies in de branche. Veel horecaondernemers zouden daardoor al langer in financiële problemen verkeren. De brancheorganisatie benadrukt dat de overheid de steunmaatregelen evenwel per 1 oktober heeft stopgezet.
De extra steun die KHN wil is het voortzetten van de eerdere NOW- en TVL-subsidieregelingen. Ook zou er een soort schuldenfonds moeten komen. En de horeca wil lagere werkgeverslasten, lagere inhoudingen op lonen en arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.
Zwembaden en zwemscholen zijn blij dat ouders en begeleiders straks nog steeds zonder QR-code aanwezig mogen zijn bij de zwemles van hun kinderen. Dat is belangrijk want anders hadden veel kinderen waarschijnlijk niet meer komen zwemmen en dat zou een grote klap zijn geweest voor de branche.
Toch is voorzitter Shiva de Winter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) slechts ‘gematigd positief’ over de coronapersconferentie van dinsdagavond. Iedereen vanaf 18 jaar zal voortaan wel een coronatoegangsbewijs moeten laten zien.
De Winter, die zelf een zwembad en zwemschool heeft in Hilversum, maakt zich zorgen over bijvoorbeeld oudere mensen die een paar keer per week komen zwemmen om nog een beetje beweging te krijgen. Als zij niet zijn gevaccineerd, zullen ze zich straks eerst moeten laten testen op corona. Dat kan een grote drempel zijn.
De Winter had liever gezien dat het kabinet zich had beperkt tot bijvoorbeeld een maximum voor het aantal mensen dat er op een bepaald moment in het zwembad mag zijn. Daarbij vindt hij het jammer dat er geen rekening is gehouden met de volgens hem virusdodende werking van zwembadwater. Daardoor zou de kans dat het coronavirus zich verspreidt in zwembaden niet zo groot zijn.
Dierentuinen en pretparken verwachten minder bezoekers en omzet als zij bij de ingang op QR-codes moeten controleren. De Club van Elf, de overkoepelende organisatie van een groot aantal dagattracties, wil dat er steun komt in het geval van nieuwe coronamaatregelen.
Directeur Kees Klesman van de organisatie wijst naar ervaringen die zijn opgedaan met proeven voor toegangstesten, waar leden aan deelnamen. De gevolgen voor de omzet van parken waren ‘schrikbarend’. Bovendien zal volgens hem het controleren van QR-codes weinig effect hebben, omdat veel dagattracties ‘s winters dicht zijn of minder bezoekers krijgen.
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zegt dat de maatregel ‘er wel al een beetje aan zat te komen’, en ‘ongetwijfeld de bezoekersaantallen zal beïnvloeden’. Dierentuinen en pretparken werken al gedeeltelijk met QR-codes, bijvoorbeeld bij de horecavoorzieningen in parken. ,,Maar als we dat nu ook aan de poort moeten gaan doen, zal dat wel capaciteit vereisen”, aldus de NVD.
Kappers vinden een nieuwe mondkapjesplicht vervelend, maar zullen deze wel opvolgen. ,,De mondkapjesplicht is pittig voor kappers, maar alles beter dan sluiten”, laat de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (Anko) weten.
Dat de branche open kan blijven, is het belangrijkst, benadrukt de branchevereniging van de kappers. ,,Verder is het natuurlijk lastig voor kappers om de hele dag met een mondkapje te moeten werken”, geeft een woordvoerster aan.
Of klanten hun knipbeurt gaan uitstellen door een mogelijke mondkapjesplicht, durft de Anko niet te voorspellen. ,,De vorige keer waren mensen blij dat ze eindelijk weer naar de kapper konden en was het mondkapje geen belemmering.” Volgens de zegsvrouw zullen mensen nog steeds een kappersbeurt met mondkapje prefereren boven helemaal geen kappersbezoek.
Het nieuwe thuiswerkadvies van het kabinet is waarschijnlijk vooral bedoeld om een signaal af te geven, zegt voorzitter Nic van Holstein van de Vakcentrale voor Professionals (VCP). ,,En dat is op zich goed”, denkt hij. ,,Dat we erop gewezen worden dat corona nog niet weg is.”
De vakbondsman stelt dat het maar om een beperkte wijziging lijkt te gaan, maar dat maakt volgens hem niet zo veel uit. ,,Laten we eerlijk zijn, het vorige thuiswerkadvies verschilde ook nauwelijks van het huidige.” Net als andere vakbewegingen is VCP geen voorstander van het idee om werkgevers naar de QR-code van werknemers te laten vragen.
Ziekenhuis OLVG in Amsterdam is tegen een verplicht coronatoegangsbewijs voor de zorgmedewerkers, bezoekers en patiënten. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf eerder aan ‘helemaal niets te willen uitsluiten’ wat betreft aanvullende maatregelen. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen pleit voor een QR-code op de werkvloer. Die zou dus ook voor werknemers in de zorg kunnen gelden.
De optie om de coronapas ook verplicht te maken voor patiënten ligt op dit moment overigens niet op tafel. Wel wordt wetgeving voorbereid om bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen de mogelijkheid te geven bezoekers om een QR-code te vragen, zodat ze ‘een veilige omgeving’ kunnen creëren.
,,Een QR-code in de zorg is onacceptabel”, meldt het OLVG. Het ziekenhuis wijst erop dat iemand die volledig gevaccineerd is nog steeds corona kan krijgen. ,,En als je besmet bent, kun je het ook weer overdragen aan iemand anders”, zegt een woordvoerster.
Het invoeren van een vaccinatiebewijs voor werknemers zou volgens het ziekenhuis een groot risico met zich meebrengen. ,,Dat personeel de zorg gaat verlaten. En juist die vakmensen die met hart en ziel zorg verlenen aan iedereen die dat nodig heeft, zonder onderscheid te maken in gevaccineerd of niet, hebben wij keihard nodig. Zonder deze mensen is zorg onmogelijk”, aldus het OLVG.
Vakbond CNV vindt het goed dat het kabinet ‘gedoseerd’ coronamaatregelen neemt. ,,Het kabinet kiest nu grotendeels voor maatregelen waar we inmiddels aan zijn gewend. De 1,5 meter, mondkapjes. Voor dit moment verstandige maatregelen”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een eerste reactie op de coronapersconferentie. ,,Laten we hopen dat dit genoeg is om het aantal besmettingen terug te dringen”, benadrukt de vakbondsman.
CNV pleitte er al langer voor dat de ‘klassieke coronaregels’ op de werkvloer gehanteerd blijven worden. Onlangs benadrukte de bond daarnaast niks te zien in de inzet van de CoronaCheck-app op de werkvloer. Zo’n toegangsbewijs is volgens de bond ongrondwettelijk en zou de privacy en lichamelijke integriteit van werknemers schenden.
,,Maatregelen die een tweedeling kunnen veroorzaken moeten zoveel mogelijk worden vermeden”, zegt Fortuin nu. ,,De polarisatie in het debat neemt namelijk toe. We moeten voorkomen dat we straks de coronacrisis hebben bestreden, maar een maatschappelijke tweespalt ervoor terugkrijgen.” Hij roept het kabinet daarbij op om scherp te blijven monitoren op de ziekenhuisopnames. De maatregelen zijn volgens hem immers bedoeld om de zorg te ontlasten.
Nederland moet weer meer gaan thuiswerken en terug naar de 1,5 metersamenleving, oftewel coronamaatregelen die hun effect al bewezen hebben. Dat vindt voorzitter Reiner Castelein van vakbond De Unie. Hij ziet niets in de uitbreiding van de inzet van de CoronaCheck-app. ,,Als het doel is om besmettingen te verminderen dan is het gebruik van een QR-code een onvoldoende effectief middel gebleken.” De vakbondsman wijst op de snelle verspreiding van het virus in de afgelopen weken.
Castelein vreest ook dat het kabinet met een wetswijziging wil komen om de QR-check te kunnen verplichten. Mogelijk krijgen werkgevers dan ook vergaande mogelijkheden om te controleren of hun personeel wel gevaccineerd is. De voorzitter van De Unie is fel tegen een ingreep die het mogelijk maakt voor werkgevers om ‘op een privacy-schendende wijze, de gezondheid van werknemers in kaart te brengen’.
De Unie, die goed vertegenwoordigd is in onder meer de bankensector, pleit er juist voor om de beproefde maatregelen op veel grotere schaal opnieuw in te voeren. ,,Denk daarbij aan de 1,5 meter afstand, en waar mogelijk thuiswerken, handen wassen, gezonde lucht, een schone werkplek en de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer, namelijk thuisblijven bij klachten. Allemaal maatregelen die de afgelopen anderhalf jaar bewezen effect hebben gehad.”
Vakbond FNV heeft ook grote zorgen over het moeten tonen van de CoronaCheck-app op de werkplek, een maatregel die coronaminister Hugo de Jonge mogelijk wil maken voor werkgevers op locaties waar bezoekers dat certificaat ook al moeten tonen. Ook vindt de bond het nieuwe advies voor thuiswerken ‘nogal ruim’.
,,Ook nu al werken veel mensen die niet op de werkvloer hoeven te zijn voor het grootste gedeelte thuis, zeker bij overheidsorganisaties en bij banken en verzekeraars. Daar verandert dit advies niet zo veel aan”, zo reageert FNV-vicevoorzitter Kitty Jong op de coronapersconferentie van dinsdagavond.
Wat betreft de plannen voor een QR-check voor werknemers vindt de bond dat het kabinet er te makkelijk overheen stapt dat daar grondrechten mee worden geschonden. ,,En wat is het gevolg als je naar huis wordt gestuurd, maar in jouw functie is thuiswerken niet mogelijk?”, vraagt Jong zich af. ,,De tweedeling neemt hierdoor stevig toe. En je bevindt je al snel op een glijdende schaal waarin werkgevers ook andere vragen over je medische gegevens willen stellen in het kader van risico- en kostenbeheersing.”
Het plan van het kabinet om het gebruik van het coronatestbewijs over meer sectoren uit te breiden zorgt voor nieuwe dilemma’s. Daarvoor waarschuwen ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet. Zo vragen de organisaties zich af of meer mensen zich daardoor zullen laten vaccineren.
,,Medewerkers van allerlei bedrijven staan straks bij de deur vervelende discussies met klanten te wachten”, aldus de verenigingen in een verklaring. ,,En waarom is opeens ook op het terras, in de buitenlucht, een coronatestbewijs nodig?”
Ook bij de mogelijke uitbreiding van de verplichting naar andere sectoren, zetten VNO-NCW en MKB-Nederland vraagtekens. ,,In plaats van zo’n grove aanpak is een gerichte aanpak om de vaccinatiegraad in specifieke groepen te verhogen waarschijnlijk effectiever”, zo klinkt het. Daarnaast wijzen de organisaties op de kosten voor ondernemers en het mogelijk afhaken van klanten van bijvoorbeeld winkels.
Verder noemen de organisaties het goed dat het kabinet wil onderzoeken of werkgevers, waar gewenst en nodig voor een veiligere werkomgeving, ook een coronatestbewijs van personeel kunnen vragen. Maar een plicht voor werkgevers om dat te doen, gaat te ver.
De eerste noodkreet uit de voetbalwereld naar aanleiding van de nieuwste maatregelen tegen corona komt van Katwijk. ,,Kabinet, wat doe je ons aan”, zegt voorzitter Mart Vergouwen van de topamateurs uit de tweede divisie. Hij vreest dat meerdere elftallen met ingang van komend weekeinde geen spelers genoeg hebben, dat vrijwilligers het laten afweten en dat er geen mensen zijn om te controleren op de coronapas.
Iedereen die het complex van een amateurclub betreedt moet in het bezit zijn van een coronabewijs. Vergouwen, namens één van de grootste clubs van Nederland: ,,Dit is een brug te ver. De eerste berichten van mensen die hun lidmaatschap willen opzeggen komen al binnen. Het is toch verschrikkelijk. Wij komen uit een klein dorp en wel bekend is dat een groot deel van onze bevolking niet is gevaccineerd. Die gaan dat nu echt niet doen om bij ons binnen te mogen komen.”
In feite komt het er volgens de voorzitter op neer dat voetballers die niet zijn gevaccineerd het spelen onmogelijk wordt gemaakt. ,,Die conclusie gaat zeker niet te ver”, zegt Vergouwen. ,,Sommige trainen drie keer in de week en hebben dan op zaterdag een wedstrijd. Denk je echt dat die zich vier keer in de week laten testen? Uitgesloten. Twee jaar hebben we het seizoen niet kunnen afmaken, nu kan dat wel, maar mogelijk zonder voldoende spelers. En dan heb ik het nog niet eens over scheidsrechters die het complex niet meer op mogen, of ouders van jeugdspelers.”
,,Onze club is zes dagen in de week open”, vervolgt Vergouwen. ,,Dat betekent dat we van 4 uur ‘s middag tot 10 uur ‘s avond mensen bij de poort moeten hebben staan om op die pas te controleren. Op zaterdag zijn we al heel vroeg open. Waar haal ik die mensen vandaan? Zou de gemeente er nog een paar hebben? Bovendien zijn vrijwilligers er niet voor opgeleid. Misschien krijgen ze wel met agressie te maken. Dit wil niemand.”
Diverse grote Nederlandse sportbonden zijn blij met het voorstel van burgemeester Hubert Bruls om hulp te bieden aan amateurverenigingen bij de controle op het coronatoegangsbewijs. Uit recent onderzoek bleek dat slechts in een derde van de sportkantines de QR-codes van de bezoekers worden gecheckt. Bruls pleit er als voorzitter van het Veiligheidsberaad voor dat gemeentes de clubs gaan helpen. ,,Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer of -dame aan de deur”, aldus de burgemeester van Nijmegen.
Het beeld wat we hebben, is dat het onze verenigingen vooralsnog met piepen en kraken wel lukt om de controles voor elkaar te krijgen
Hockeybond KNHB juicht dat voorstel toe. ,,Het beeld wat we hebben, is dat het onze verenigingen vooralsnog met piepen en kraken wel lukt om de controles voor elkaar te krijgen”, aldus een woordvoerster. ,,Maar het is fijn om daar hulp bij te krijgen. Want hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om hier mensen voor te vinden.”
Bezoekers aan sportkantines moeten de CoronaCheck-app laten zien als ze iets komen consumeren. Dat hoeft niet als ze alleen de kantine in gaan om iets te kopen. ,,Bij onze verenigingen horen we dat ze het ofwel goed geregeld hebben met een check, of ze vragen een solidaire houding van hun leden”, zegt Benoit Gilissen, manager verenigingszaken bij tennisbond KNLTB. Hulp bij de handhaving komt volgens hem zeker van pas. ,,Nu wordt dat overgelaten aan vrijwilligers die soms hun eigen buurman of teamgenoot de toegang moeten ontzeggen.”
Sportkoepel NOC*NSF zet ‘grote vraagtekens’ bij coronamaatregelen die zorgen voor beperkingen van de toegang tot sportclubs. ,,We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken”, zegt een woordvoerder van NOC*NSF. ,,Voor ongeveer 10 miljoen mensen geldt dat ze wekelijks sporten, van wie bijna de helft op een sportclub. Daarmee houden zij hun weerstand en gezondheid op peil. Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd in plaats van beperkt moeten worden.”
Om gezond door de coronacrisis te komen zouden mensen gestimuleerd moeten worden om naar de sportschool te komen. Het invoeren van een verplichte QR-code voor de toegang tot fitnesscentra doet juist het tegenovergestelde. Branchevereniging NL Actief spreekt in een reactie op de extra maatregelen die het kabinet dinsdag aankondigde van een ‘hoge drempel’ om te gaan sporten voor mensen die niet zijn gevaccineerd.
De fitnessclubs zijn volgens NL Actief onderdeel van de oplossing. ,,Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 constateerden ic-artsen dat met name mensen met fors overgewicht op de ic’s belandden. Dit leidde tot een breed gedragen maatschappelijk appel om gezonder, fitter en vitaler te gaan leven”, aldus NL Actief in een verklaring. Ook nu zou volgens de vereniging sporten gestimuleerd moeten worden in plaats van belemmerd.
Utrechtse sportscholen zeggen schoorvoetend akkoord te gaan met de invoering van de QR-code. Het kabinet heeft bepaald dat ook sportscholen hun sportende leden moeten vragen naar een vaccinatiebewijs. ,,De overheid schuift de controle op ons af, terwijl wij druk willen zijn met het gezonder maken van mensen”, zegt Sven Beemer van CrossFit Castellum in De Meern/Utrecht.
De KNVB roept de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet de organisatie naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt over een dergelijk bewijs beschikken.
,,De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch gezien onuitvoerbaar”, zegt de KNVB. “Vrijwilligers zijn goud waard, maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen.”
Dat de musea bezoekers ook moeten gaan controleren op een coronapas leidt tot extra kosten, en dat terwijl musea ‘nog steeds veel minder bezoekers en inkomsten hebben dan voor corona’, stelt de Museumvereniging. Vanaf 6 november wordt het coronatoegangsbewijs verplicht op meer plekken, waaronder op culturele locaties.
De Museumvereniging, de brancheorganisatie voor ruim 400 Nederlandse musea, heeft er begrip voor dat de overheid corona wil indammen en dus nieuwe maatregelen invoert. Ze wil daarom meewerken aan het controleren op de bewijzen, maar stelt wel dat een bezoek aan musea al veilig was en is. ‘Er zijn geen gevallen van besmettingen in musea bekend’, aldus een woordvoerster.
Vanwege de extra kosten is het voor de Museumvereniging ‘des te belangrijker dat er nu snel een concreet herstelplan komt voor de culturele sector’ om de crisis door te komen en ‘overal in Nederland kwaliteit kunnen blijven bieden aan bezoekers’.
Hogescholen en universiteiten hebben grote bezwaren tegen het invoeren van de coronapas in het hoger onderwijs. ,,Er is een aantal grote praktische en ethische bezwaren waardoor wij hier echt niet voor zijn”, zegt een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen. Universiteitenkoepel VSNU noemt de coronapas ‘praktisch enorm lastig en misschien wel onuitvoerbaar’.
Volgens de Vereniging Hogescholen gaat de maatregel ontzettend veel mankracht vergen en invloed hebben op roostering. ,,Als je bij een hogeschool in een kwartier vierduizend studenten wil binnenlaten dan heb je 64 mensen nodig om ze te controleren. En daarnaast zijn er ook studenten die geen vaccinatiebewijs of testbewijs willen of kunnen laten zien. In de wet staat dat we dan een volwaardig alternatief zouden moeten bieden, maar dat kunnen we niet als we ook nog fysiek college moeten geven”, aldus de zegsvrouw.
De VSNU laat weten: ,,Een universiteit is geen festivalterrein met poortjes waar je op één plek binnenkomt. De hele dag zijn er colleges, studenten komen af en aan, je hebt een doorstroom van mensen die naar colleges gaan en weggaan. Campussen en gebouwen zijn daar totaal niet op ingericht.” Het gebruik van de CoronaCheck zou bovendien betekenen dat sommige studenten weer vanuit huis colleges moeten volgen. Voor hen moet er dan een apart programma komen met aparte leervoorzieningen. ,,Voor de werkdruk van medewerkers is het ondoenlijk om het weer op zo’n manier op te pakken.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM
Bram (12) beloofde op tijd thuis te zijn, maar kwam nooit aan: ‘Geen straf te zwaar in onze ogen’
Hij reed niet te hard, maar waarom zag automobilist Jan van A. de 12-jarige fietsende scholier Bram dan tóch over het hoofd op de Blaaksedijk in Puttershoek? Het ventje overleed na de aanrijding aan zijn verwondingen. ,,Ik heb geen gekke dingen gedaan’’, beweert Van A. donderdag in de rechtbank. -
PREMIUMmet quiz
Rekenwonder (82) wil eigen wereldrecord verbreken: ‘Van rekenmachines word je lui’
De 82-jarige Willem Bouman probeert zaterdag in Eindhoven een zesde wereldrecord te vestigen door vrijwel uit zijn hoofd de derdemachtswortel uit een getal van 36 cijfers te trekken. Voor wie het al niet meer kan volgen: een vraag-antwoordje. -
PREMIUM
Zes agenten doen boekje open over racisme binnen politie: ‘Stel je voor, onze aap in een kooi’
Ze houden rekening met ontslag of zijn al weg: zes agenten doen in de documentaire De blauwe familie een boekje open over racisme en discriminatie binnen het politiekorps. ,,Wij waren ‘het allochtonenklasje’. Na de voorstelronde kwamen de grappen al: ‘Met boeven vang je blijkbaar boeven.’” -
Landelijke actiedag voor betere cao in voortgezet onderwijs
De Algemene Onderwijsbond (AOb) organiseert op 8 juni een landelijke actiedag voor een betere cao voor het voortgezet onderwijs. Speerpunten in de onderhandelingen zijn verlaging van de werkdruk en een goede loonsverhoging. ,,Wij laten het extra geld van het kabinet voor verlaging van de werkdruk niet weg rommelen door de werkgevers”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Wilde verhalen over ‘spuit in benen’ op geëscaleerd scholierenfeest: ‘Ze hadden grote pupillen’
Minderjarige jongeren die van hun stokje gaan, ongeruste ouders, geëmotioneerde jongens en meisjes en wilde verhalen over drugs en wapens. Het Minor Feest in het Brabantse Helmond eindigde vrijdagavond voortijdig in chaos en paniek. Maar wat klopt er van alle geruchten? -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.