Belgen overtuigd dat aarde plat is

Is de aarde rond of plat? De Vlaamse journalist Luc Haekens vroeg het enkele Vlamingen voor het satirische actualiteitenprogramma De Ideale Wereld op Canvas. Niet iedereen in het stadje Tienen gelooft in de 'ronde aarde theorie', zo blijkt.

Omdat de Amerikaanse rapper B.O.B. er heilig van overtuigd is dat de aarde plat is ging reporter Luc Haekens de straat op om te kijken wat de mensen in Tienen geloven.

De Vlaming deed zichzelf voorkomen als aanhanger van de platte aarde-theorie. Uiteindelijk heeft hij een aantal Belgen doen overtuigen. ,,Als ik heel logisch nadenk moet dat wel zo zijn'', zegt een bewoner. Vooral het feit dat de zee rond loopt wordt in twijfel getrokken. ,,Ik zie het niet afbuigen ofzo'', vertelt iemand vol overtuiging. Een ander gelooft dat de ronde wereldbol die in het onderwijs wordt gebruikt om topografie te leren er vooral is ,,om dat ons wijs te maken.''

De Vlamingen staan er niet alleen voor op de (ronde) wereld. De Flat Earth Society, die opgericht werd in 1956, heeft een paar duizend volgers. Voorzitter Daniel Shenton is bloedserieus. ,,Ik heb dit standpunt niet aangenomen om moeilijk te doen. Als je rondkijkt lijkt de aarde plat, dus denk ik - tot het tegendeel bewezen is - dat de aarde plat is. En ik weet dat het afdoende bewijs voor een bolvormige aarde nog geleverd moet worden." Aanhangers van de bolvormige aarde zijn onder meer Pythagoras, Aristoteles en Plato die allemaal hun theorie hebben onderbouwd. Hoeveel meer bewijs heeft de Flat Earth Society nodig?

  1. Kritiek op stel dat in safaristijl trouwde met daarbij als zebra's beschilderde ezels

    Kritiek op stel dat in safari­stijl trouwde met daarbij als zebra's beschilder­de ezels

    Dierenactivisten zijn woest op een Spaanse koppel dat afgelopen zaterdag tijdens hun huwelijksfeest in safaristijl in de kustplaats Cádiz (Andalusië) twee ezels liet beschilderen met witte verf en zwarte zebrastrepen. Een voorbijganger die de knullig getransformeerde hoefdieren spotte, zette beelden daarvan op Facebook. ,,Een beschamende en infantiele vorm van dierenmishandeling”, luidt zijn felle kritiek.