Volledig scherm
© Shutterstock

Broertjes (6 en 4) in pyjama op straat aan lot overgelaten: ‘We hoeven ze niet meer’

Een Frans echtpaar uit Tierasse, dat vorig jaar hun zoontjes op straat aan hun lot overliet, is veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De jongetjes van 6 en 4 werden in hun pyjama achtergelaten in de regen. Toen de kereltjes werden gevonden, vertelden hun ouders dat ze hen ‘niet meer wilden’, meldt nieuwszender BFM-TV.

Het voorval speelde zich begin vorig jaar af, toen het echtpaar in scheiding lag en samen afspraken maakte over het co-ouderschap. Geen van beiden bleek echter de zorg voor hun kroost op zich te willen nemen. Op enig moment zette de vader, een dertiger, de kinderen af bij hun moeder en vertrok voor zij hem kon tegenhouden. De moeder probeerde de jongetjes in de loop van de dag terug te brengen naar hun vader, maar die gaf niet thuis.

Moederlief besloot daarop beide ventjes in hun pyjama voor het huis van vader, nabij de Belgische grens, achter te laten. Het oudste kind rende in de regen nog achter moeders auto aan, weet de lokale krant L’Union. Een zorgzame buurman trok zich het lot van de broertjes aan en bood hen onderdak, terwijl hij de politie belde. Toen die telefonisch contact zocht met de moeder vertelde die dat zowel zij als haar man hun kroost ‘niet meer wilde’.

Meer te doen

Volgens de advocaat die namens de kinderen optrad, heeft de moeder meer te doen dan voor haar kinderen zorgen. ,,Ze werkt en haar situatie laat het niet toe om de kinderen onder goede omstandigheden op te vangen’’, klinkt het. Ook de vader staat niet te springen. ,,Om er zeker van te zijn dat hij niet voor ze hoeft te zorgen, heeft hij tegen de sociale dienst gezegd dat hij elk moment gewelddadig zou kunnen worden.’’ En dus werden de kinderen heen en weer geslingerd.

Naast de straf voor beide ouders moet de vader op eigen kosten ook een cursus volgen over de verantwoordelijkheden van het ouderschap. Ook moet hij 3000 euro overmaken naar ieder van zijn kinderen. Moeder kreeg een soortgelijke ‘boete’ opgelegd. Zij moet 2000 euro op de bankrekening van haar beide zoontjes storten. De knaapjes zijn ondergebracht bij een pleeggezin, waar vader en moeder ze elke maand een uurtje mogen bezoeken.