Volledig scherm
De stoelen © Instagram

Jonge feministe ontwerpt stoel waarop mannen niet wijdbeens kunnen zitten

De Britse ontwerpster Laila Laurel (23) heeft een prestigieuze designprijs gewonnen voor een stoel die het mannen onmogelijk maakt wijdbeens te gaan zitten. De zitting is aan de voorzijde smaller waardoor de knieën van de gebruiker tegen elkaar aan worden geduwd. De kritiek op de controversiële creatie, van vooral mannen, is niet van de lucht.  

Nadat 3D-designer Laurel eerder deze maand afstudeerde aan de universiteit van Brighton, bleef het aanvankelijk stil rond haar spraakmakende, feministisch bedoelde zitmeubels waarvan overigens ook nog een vrouwelijke versie bestaat. Dat exemplaar heeft aan de voorkant van de zitting een verhoging waardoor vrouwen de benen wat moeten spreiden en volgens Laurel ‘iets zelfverzekerder’ overkomen en ‘hun territorium terug kunnen nemen’. De mannelijke versie dwingt mannen tot een ‘iets minder macho zithouding’. 

Nu haar creaties internationaal beginnen op te vallen, zwelt de kritiek op de ontwerpen en op Laurel - die werd geëerd met New Designers Belmond Award voor opkomend talent - in alle hevigheid aan. Volgens de jury die haar de prijs toekende zijn de stoelen van de jonge vrouw ‘niet alleen mooi, maar willen ze mensen ook informeren over hun gedrag en kaarten ze maatschappelijke problemen aan’.  Volstrekt belachelijk, stellen critici op sociale media. ,,Er is niks mis met normale stoelen”, is een van de vele reacties. En: ,,Inleveren die prijs! Mannen en vrouwen moeten kunnen zitten zoals ze zelf willen.”

De Britse ontwerpster zegt vooral veel expliciete berichten van mannen te hebben gekregen. Haar Instagramaccount is niet meer openbaar, opdat niet iedereen meer kan reageren. Ze benadrukt dat ze mannen absoluut niet haat en zich persoonlijk niet ergert aan heren die wijdbeens plaatsnemen. ,,Mijn stoelen zijn geen aanklacht tegen kerels of macho's. Daar gaan mijn ontwerpen helemaal niet over”, vertelde ze aan de BBC. ,,Kennelijk is het zo dat als je sociale problemen wil aankaarten, dat in de publieke opinie een polariserend effect heeft.” Oftewel er zijn twee kampen: voor- en tegenstanders.

Bekken

Volgens Laurel moeten mensen haar ontwerpen niet te serieus nemen. ,Ik wil als jonge feministe dat mijn werk provocerend is maar ook boeiend en geinig. Humor is een belangrijk middel om een gesprek op gang te brengen en houden over maatschappelijke kwesties zoals het zitgedrag van mannen én vrouwen.”

Wetenschappelijk onderzoek heeft overigens aangetoond dat breed zittende mannen - een fenomeen dat ook wel manspreading wordt genoemd - niet heeft te maken met egoïsme van mannen of hun behoefte om een ruimte te domineren. Volgens experts heeft het bekken van mannen anatomisch gezien meer ruimte nodig dan een vrouw bij een comfortabele zithouding. Hoe dan ook worden wijdbeens zittende mannen, zo blijkt uit ettelijke publicaties, regelmatig geconfronteerd met kritiek. Zo verschenen in het openbaar vervoer van New York en de Spaanse stad Madrid al stickers met anti-manspreading tekeningen waarmee mannen werd geadviseerd ruimte over te laten voor andere reizigers. 

Volledig scherm
Links de sticker in de bussen van Madrid en rechts in de metro van New York. © Twitter
Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock
 1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
 2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 3. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.