Volledig scherm
© Instagram

Koppel bijt van zich af na lawine van kritiek op ‘levensgevaarlijke’ foto: ‘Zo riskant was het niet’

Instagrammers halen wel vaker het nieuws met roekeloze fotostunts, maar een Amerikaans koppel maakt het wel heel bont. Een foto waarop te zien is hoe Kody Worman zijn vriendin Kelly Castille vasthoudt, terwijl zij met een vrolijke blik op haar gezicht over de rand van een steile klif bungelt, zorgt op sociale media voor grote verontwaardiging. Het duo zegt alle commotie niet te begrijpen. ‘De foto is onschuldig’, stellen ze tegenover verschillende Amerikaanse media.

Het paar, beter bekend onder hun Instagramnaam Positravelty, plaatste de foto eind augustus. ‘De wereld wacht op je! We raden je aan risico's te nemen, voorbij je eigen grenzen te gaan en de regie over je eigen leven te nemen’, stond er onder meer bij de foto. ‘Wij weten aan welke kant we willen staan, jij ook?’

Hoewel de influencers dus ontkennen dat ze zichzelf in gevaar hebben gebracht, worden ze desondanks bedolven onder een lawine aan negatieve reacties. ‘Wat een idioten. Ze moedigen andere reizigers aan om dit soort infantiele dingen na te doen’, schreef er een onder de post. ‘Ze hadden naar beneden moeten storten. Natuurlijke selectie’, zegt een ander. 

Tekst loopt door onder de foto.

,,We spelen wel vaker met perspectief, dus we hadden verwacht dat onze volgers het inmiddels zouden begrijpen’’, zeggen ze onder andere tegen CNN. ,,We hadden niet verwacht dat we zoveel kritiek zouden krijgen.’’ 

Op jacht naar het meest originele plaatje wringt het koppel zich wel vaker in hachelijke bochten. In april werden de twee ook al overstelpt met kritiek op een kiekje. Toen was dat om een foto bij een infinity pool op Bali, waarop te zien is hoe Castille boven de afgrond hangt, terwijl haar lief haar op de rand van het zwembad vasthoudt. 

Fatale foto’s

Vorig jaar werd bekend dat er wereldwijd 259 mensen omkwamen terwijl ze een foto maakten op een gevaarlijke plek of tijdens een stunt. Dat schreven onderzoekers van het All India Institute of Medical Sciences in het vakblad Journal of Family Medicine and Primary Care. Ze onderzochten nieuwsberichten over fatale zelfportretten in de periode oktober 2011- november 2017.  Verdrinking is de hoofdoorzaak, meestal doordat mensen worden meegesleurd door heftige golven in zee of van een boot af vallen. De tweede oorzaak wordt samengevat onder de noemer ‘transport’ en betreft mensen die even snel een fotootje van zichzelf willen maken voor een aanstormende trein. Verbranden en het vallen vanaf grote hoogte vormen samen de derde doodsoorzaak. In de Verenigde Staten vallen de meeste selfiedoden onder mensen die zichzelf per ongeluk doden met een vuurwapen.

Volledig scherm
Een selfie bij een vulkaanuitbarsting. © Shutterstock
Volledig scherm
Net even dat stapje verder op die klif. Beter niet doen. © Shutterstock
 1. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 2. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.
 3. Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Sarah Marie Goldschmidt Clark (18), een make-upartieste en amateurmodel uit de Deense stad Kopenhagen, epileerde meermaals per week haar wenkbrauwen omdat ze last had van een zogenoemde monobrow: duidelijk zichtbare haartjes boven de neus tussen de ene en de andere wenkbrauw. Maar daar is ze om meerdere redenen mee gestopt. ,,Ik krijg, sinds ik alles laat doorgroeien, meer dan ooit foto-opdrachten en aandacht van mannen.”