Volledig scherm
De pizza © Twitter

Pizzaketen onder vuur na verkoop vleespizza's zonder vlees

De Nieuw-Zeelandse pizzaketen Hell Pizza blijkt de afgelopen tijd aan meer dan drieduizend klanten pizza's met ‘vlees’ te hebben verkocht, terwijl er helemaal geen vlees op zat. Volgens de directie van het bedrijf ging het om een experiment om aan te tonen dat vegetarische baksels net zo lekker kunnen zijn als pizza's met een topping van vleesproducten. Maar klanten voelen zich misleid.

Op sociale media hebben klanten woest en teleurgesteld gereageerd op de actie. Met name echte carnivoren voelen zich tot op het bot bedonderd door Hell Pizza en ze kondigen aan er nooit meer een pizza te zullen bestellen. Het bedrijf bracht de pizza, een zogenoemde limited edition, op de markt als een burgerpizza met daarop medium doorbakken gemalen vlees. Volgens de directie vlogen de ‘vleespizza's’ over de toonbank. En dat terwijl ze alleen met een kruidig mengsel van plantaardige grondstoffen bedekt waren.  

De firma vroeg klanten die de nieuwe pizza kochten ook nog een enquêteformulier in te vullen. Daarop onder meer de vraag ‘is deze vleespizza lekker”. Ruim 70 procent oordeelde positief over de lekkernij. Verder stelde 80 procent dat ze er niet van wakker zouden liggen als er geen echt vlees in zou zitten. Maar nu bekend is dat ze daadwerkelijk vleesloos waren, lijkt de spreekwoordelijke bom gebarsten. Zo twittert iemand: ,,Dit is puur bedrog, want ik kreeg niet wat ik bestelde.” Een ander: ,,Dit is onacceptabel en niet te eten.” Of: ,,Het is een mensenrecht om te weten wat ik eet.” Er zijn ook positieve reacties. Vegetariërs die de pizza geprobeerd hebben,  vinden hem heerlijk en ook nog goed voor het milieu.

Inmiddels heeft ook de Nieuw-Zeelandse regering zich in de pizzadiscussie gemengd. Zo liet de premier via een woordvoerder weten dat Hell Pizza klanten beter had moeten inlichten en dat een vleesloze pizza slechte reclame is voor een land dat op grote schaal vlees exporteert. ,,De vleessector staat al onder druk, dus dan zijn dergelijke acties niet echt handig.” Grote nieuwssites in Nieuw-Zeeland hielde polls over de kwestie. Daaraan deden tienduizenden burgers mee. De uitkomt: een ruime meerderheid keurt de zwijgzame opstelling van de pizzaketen af.

De keten, die door de stunt international in de schijnwerpers staat, haalt de schouders op over de ontstane ophef. Hell Pizza-directeur Ben Cumming kwam vandaag met een kort statement. ,,Veel mensen haken gelijk af bij het idee dat ze nepvlees zouden moeten eten. Daarom kozen we ervoor bewust niet te onthullen dat er in deze pizza's geen vlees zit. Ook omdat we wisten dat mensen ze lekker zouden vinden.” De ingrediënten van de gewraakte pizza, die overigens in het assortiment blijft, zijn geheim. 

 1. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 2. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 3. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.