1. De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek
  PREMIUM
  Column

  De manier waarop FC Twente kampioen werd, staat in geen enkel leerboek

  Hoe legt de supporter van FC Twente het later aan zijn kleinkinderen uit dat ze in dat ene jaar in de eerste divisie een vrolijke linksback uit Brazilië hadden, die een breedtepass gaf van de ene naar de andere cornervlag? Over de eigen achterlijn wel te verstaan. Dat je elke week, als je weer vol goede hoop naar het stadion trok, je dacht: slechter dan de vorige keer kan het niet, en dat dan toch weer slechter was. En dat Eindhoven, Telstar, TOP Oss, Jong AZ en hoe al die ploegen ook heetten, beter en leuker voetbal speelden?
 2. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
  PREMIUM
  De Bankzitter

  Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

  Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.
 1. Voor behoud van de lieve vrede kozen we voor onderbroeken
  PREMIUM
  COLUMN

  Voor behoud van de lieve vrede kozen we voor onderbroe­ken

  De camping leek even op het harmonierijke paradijs waar in het eerste deel van de bijbel over gesproken wordt. De eigenaren bleven groots glimlachen, ook als je voor de derde keer op een dag verse koelelementen kwam halen. Ik was samen met een veganistische vriendin die met liefde Japanse sushi bereidde in de hitte. ‘Doe gewoon soep en broodjes met pindakaas, joh’, zei ik. Gemakzucht is mij niet vreemd. Maar zij draaide rijst, komkommer en gerookte tofu in geweekte bladeren van zeewier. Zoiets maak ik thuis nog niet eens. Mijn dochter (5) en haar zoon (4) speelden onophoudelijk verstoppertje op het veld. Tussendoor zongen we tweestemmige liederen en spraken we over voedselbossen. Hallelujah!
 1. In 8 minuten van Hengelo naar de spoedeisende hulp in Almelo
  PREMIUM
  Blog

  In 8 minuten van Hengelo naar de spoedeisen­de hulp in Almelo

  ALMELO/HENGELO - ‘Twente moet niet zeuren’, schreef ik onlangs in onze debatrubriek Stemmingmaker over ‘groter denken’ in Twente. Ik had begrip voor de professionaliseringsslag van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en het feit dat je als Hengeloër voor spoedeisende eerste hulp (SEH) per 1 april alleen nog in Almelo terecht kunt. Terwijl ik dit schrijf, ís het 1 april en zit ik midden in de nacht met mijn dochter (18), die een bloedende wond heeft, bij de huisartsenpost in... Hengelo. Help!

Blogs