Volledig scherm
© Lars Smook

Blog | Robots oet Twente

Op het erf rijdt een imponerende machine van maisberg naar voerkuil. Er wordt een hapklaar mengsel van gemaakt en vervolgens vijftig meter verderop uitgestrooid voor de gulzige koeien. Niks bijzonder, zou je denken. Anders is het als niemand achter het stuur zit. Dan kijk je ineens heel anders naar zo’n voertuig. En doe je zekerheidshalve toch maar een stapje achteruit als dat ding te dicht bij je in de buurt komt.

Met verbazing volgde ik onlangs een demonstratie van Innovado, zoals Schuitemaker zijn robot heeft gedoopt. Het apparaat van de Rijssense fabrikant van landbouwmachines gaat zelfstandig van voer naar koe. Het gemak dient de boer. Hij kan volstaan met het op zijn laptop invullen van werkbriefjes voor zijn mechanische hulp. Vaak doet hij dat ‘s avonds in bed, verklapte de boer uit de Achterhoek. Op zijn eeuwenoude hoeve is de robot al na een paar maanden niet meer weg te denken.

Aanpassen
Net zoals op veel fabrieksvloeren. Niet gek, want robots worden in hoog tempo betrouwbaarder en goedkoper. Ze kunnen ook nog eens 24 uur per dag werken, zijn nooit ziek en zeuren niet over salarisverhoging. Daar kan geen mens tegenop.

Ik begrijp de zorgen over de opmars van de robot. Het gaat ten koste van vertrouwde beroepen, maar ze leveren ook banen op. Doordat ze de kosten drukken, komen klussen die eerder naar lage lonenlanden verdwenen, langzaamaan terug. Ze zorgen wél voor ander werk voor de mens. Die moet zich aanpassen. Maar dat mag óók van de robot worden verwacht. Zeker van de apparaten die nauw met ons moeten samenwerken.

Robotregio
We staan nog maar aan het begin van een verregaande robotisering op allerlei gebieden in de samenleving. Met de zorg voorop. Voor precisiewerk in de operatiekamer, maar ook omdat we langer thuis moeten blijven wonen en in centra handen tekort komen. Dan kun je natuurlijk niet gebruiken dat zo’n ding je omver kegelt. Het is zaak dat een robot niet als bedreigend wordt ervaren.

Daar wordt momenteel op de Universiteit Twente volop aan gesleuteld. Met andere technische kenniscentra in het land strijdt Twente om de titel robotregio. Juist als het gaat om samenwerking tussen mens en robot hebben we hier sterke troeven in handen. De UT herbergt niet alleen slimmeriken als het gaat om informatica en engineering, maar ook veel kennis om een robot te laten reageren op het gedrag van mensen. Een unieke combinatie.

Menselijke eigenschappen
Op de open dag bij de UT was een robot met emoties te zien. Op een digitaal schermpje maakt hij met opflikkerende ledlampjes zijn gemoedstoestand zichtbaar. „We kunnen er steeds meer intelligentie in stoppen. Ook sociale vaardigheden”, verklaarde ir. Geert Folkertsma van de vakgroep Robotics and Mechatronics. Een machine met menselijke eigenschappen. Dat maakt het mogelijk een hier gebouwde robot het karakter van de streek te geven. Folkertsma vindt het een interessante gedachte. Sta je in de robotwinkel en zeg je: doe maar een Tukker, dan weet ik wat ik in huis haal.

Johma
Deze regio wordt geassocieerd met noaberschap en harde werkers met de mentaliteit van niet lullen maar poetsen. Dat verzin ik niet, maar blijkt uit onderzoek van Johma. Voor het Losserse bedrijf reden zich in reclamespotjes te profileren met de geboortegrond.

Straks behalve salades ook robots oet Twente. Kiek’n wat wot.

Bert Hellegers

Blogs