Volledig scherm
© Wim Corduwener

Aanleg F35 tussen Borne en Hengelo aanbesteed

BORNE - De aanleg van het stuk F35 tussen station Borne en bedrijventerrein Westermaat kan beginnen. Alle grond is beschikbaar.De opdracht voor de aanleg van de fietssnelweg tussen de dorpskern van Borne en de gemeentegrens van Hengelo is inmiddels gegund aan de Twentse Weg- en Waterbouw uit Oldenzaal. Zij gaat niet alleen het rode asfalt aanleggen, maar ook onder het fietspad een rioolbuis aanbrengen voor de afvoer van schoon regenwater.

Doorgetrokken
De F35 aan Hengelose kant ligt er al enige tijd. De fietssnelweg loopt langs het bedrijventerrein Westermaat, met een fietsbrug over de A1 en eindigt bij de Amerikalaan. Het is de bedoeling dat de fietssnelweg nu wordt doorgetrokken tot aan de Deldensestraat.
Daarmee is het belangrijkste stuk van de fietsroute tussen Borne en Hengelo klaar. Dit is namelijk het deel dat veel gebruikt wordt door scholieren die pendelen van Borne naar het Twickelcollege aan de Woolderesweg in Hengelo en de nieuw te bouwen vmbo-school in de Hengelose wijk Medaillon. Door het fietsverkeer te scheiden van auto’s wint deze schoolroute enorm aan veiligheid.

Grondeigenaren
Afgelopen jaar is Borne druk geweest met onder meer het overleg met de grondeigenaren van de percelen waar het fietspad moet worden aangelegd. Nu kan eindelijk de volgende stap worden genomen. Wethouder Herman Mulder hoopt dat Bornenaren daarmee nog meer worden gestimuleerd om de fiets te gebruiken. Het dorp kent nu al het hoogste fietsgebruik van Twente, maar wat hem betreft, kan er nog een tandje bij.
Mulder verwacht dat in het voorjaar wordt begonnen met de aanleg en dat in de eerste helft van 2016 het fietspad ook in gebruik kan worden genomen.

Hemelwater
De werkzaamheden aan het fietspad worden gecombineerd met de aanleg van een nieuw riool voor de afvoer van hemelwater. Het betreft een zogenaamde blauwe ader, die schoon regenwater rechtstreeks af zal voeren op de Bornsebeek.
Op steeds meer plekken binnen Borne wordt het regenwater losgkoppeld van het riool. In dat riool voor afvalwater van huishoudens en bedrijven raakt dit schone hemelwater immers ook vervuild. De rioolwaterzuivering moet daardoor twee maal zoveel water zuiveren dan strikt noodzakelijk. Loskoppelen lost dat probleem op. Bovendien raakt het riool zo bij hevige regenbuien minder snel overbelast.
Bij nieuwbouw wordt de afvoer van regenwater automatisch afgekoppeld en naar beken of sloten geleid of via wadi’s afgevoerd. Ook in bestaande wijken wordt bij renovaties de afvoer van bijvoorbeeld regenpijpen via dergelijke blauwe aders richting waterstromen geleid. Dat is bijvoorbeeld in de wijk Letterveld gebeurd, waar het regenwater voortaan via de sloot langs de Seringenstraat wordt weggevoerd.

Hengelo e.o.