Volledig scherm
Henk Stokvis past zijn kostuum in het pand van Polder. © Emiel Muijderman

Acteurs passen kostuums in Borne

BORNE/NIJVERDAL Als in september muziektheaterstuk Reuring in ‘t Reggedal in Nijverdal wordt opgevoerd, zit daar een Borns tintje aan. De acteurs passen hun kleding aan de Grotestraat.

Henk Stokvis (61) uit Nijverdal laat zijn nette streepbroek zakken om vervolgens het kloffie van een fabrieksarbeider aan te trekken. Met de hulp van Sasja Polder past hij kleding voor vier rollen in een voorstelling.

Kledingrekken

Dat passen gebeurt in het karakteristieke pand van Polder aan de Grotestraat in Borne. Het staat er vol met kledingrekken. Op de grond liggen dozen met blouses en schoenen. Beneden hangt nog meer: jurken, jasjes maar ook ouderwetse schoenen.

Sasja Polder uit Almelo en Jeanette Vinke zorgen er samen voor dat alle acteurs de juiste kleding krijgen. Zij kennen elkaar van de productie Stork! in Hengelo. Polder was verder ook al betrokken bij de Almelose muziektheaterstukken Van Katoen en Nu en Het Verzet Kraakt. Ze maken deel uit van het creatieve team van producent Gerard Cornelisse. „Er zijn nu minder, spelers maar meer rollen, en we hebben minder tijd”, vertelt de Almelose. „Daarom hebben we bij de audities al de maten opgenomen”, vult Vinke aan. „We lezen eerst het script en zoeken daarna op internet of in kostuumboeken naar kleding uit de betreffende periode. Dan gaan we op pad om die te kopen bij bijvoorbeeld kringloopwinkels, of we huren een kostuum.” 

Volledig scherm
Een deel van de kleding wordt op maat gemaakt, maar veel wordt ook hergebruikt. © Emiel Muijderman

Maatwerk

Het scheelt dat Polder kan putten uit vaste adresjes en de kleding die is bewaard van de andere producties. De kostuums van de hoofdrolspelers hebben ze zelf gemaakt. „Het moet via de kleding duidelijk zijn om welke persoon het gaat omdat ze op verschillende leeftijden worden gespeeld. Het kind en de volwassene die één en dezelfde persoon zijn, krijgen iets herkenbaars in de kleding.”

Buitenlucht

Amateur-toneelspeler Henk Stokvis zag een oproep op Facebook dat er acteurs werden gezocht voor de Nijverdalse theaterproductie Reuring in ‘t Reggedal. „Ik ben net dit seizoen gestopt bij toneelvereniging de Blenke in Hellendoorn”, vertelt hij. “Maar dit kon ik toch niet laten. Ik heb altijd in een zaal gespeeld en dit is in de buitenlucht. Bovendien is het een serieus stuk terwijl ik kluchten gewend ben waar alles er om draait om de mensen te laten lachen. Het gaat over het dorp waar mijn roots liggen. En mijn vader werkte altijd in de textiel. Daarom heb ik mijn stinkende best gedaan bij de audities om mee te mogen spelen. Dat is gelukt.”

Het openluchtspektakel Reuring in ‘t Reggedal is van 12 t/m 22 september op het buitenterrein van Het Ravijn in Nijverdal te zien.

Hengelo e.o.