Volledig scherm
In Zenderen werd de kerk OLV Onbevlekt Ontvangen tien jaar geleden ingrijpend gerestaureerd. Het benodigde geld kwam uit diverse bronnen. © Wouter Borre

Actie Kerkbalans ook in Borne broodnodig

BORNE - De Actie Kerkbalans levert landelijk elk jaar iets minder op. Maar in Borne, Zenderen en Hertme blijft de opbrengst vrij het stabiel.

Landelijk halen de protestantse en katholieke kerken gezamenlijk elk jaar ruim 220 miljoen euro op via de Actie Kerkbalans. Een bedrag dat gestaag daalt, want tien jaar geleden ging het nog om circa 250 miljoen euro. Dat geld wordt over alle deelnemers verdeeld en wordt onder meer gebruikt voor bijzondere projecten.

Quote

Het gaat om behoud van ons cultureel erfgoed.

Hielkje de Vos, Bestuurslid

Restauratie

Zo gaat in Borne dit jaar, net als in 2019, een deel van de opbrengst naar de restauratie van de protestantse kerk in Oud Borne. „Het gaat om behoud van ons cultureel erfgoed. De muurschilderingen worden opgeknapt. En het fundament onder de preekstoel en tussen de triomfbogen verbeteren we voor meer stabiliteit”, aldus bestuurslid Hielkje de Vos. Dit jaar wordt het geld ook gebruikt voor onder meer beeld- en geluidsapparatuur, zodat de kwaliteit van de kerkdienstuitzendingen beter wordt.

Formulier

De nationale Actie Kerkbalans begon zaterdag met het luiden van kerkklokken. Tot en met 1 februari doen 2000 kerken mee. In Borne, Zenderen en Hertme bezorgen vrijwilligers, lopers genoemd, een zogeheten toezeggingsformulier bij alle leden van een kerk. De Vos: „Op dat toezeggingsformulier kunnen de kerkgangers een bedrag invullen dat zij willen doneren. 

Leden van PKN-kerken krijgen er een folder bij met uitleg over de besteding van de opbrengst in de gemeente Borne. Die opbrengst is de laatste jaren vrij stabiel, circa 177.000 euro, opgebracht door 1500 tot 1600 personen. Elk jaar overlijden kerkgangers, nieuwe komen er nauwelijks bij. Dat betekent dat in Borne zeker niet minder wordt gegeven, wat landelijk wel de trend is.”

Aan huis

Rooms-katholieken krijgen een toezeggingsformulier met een algemene folder erbij. De lopers halen de formulieren op 1 februari weer op. „Wij hebben al eens overwogen om onze kerkleden per e-mail te benaderen. Dat doen we toch maar niet, veel mensen stellen het persoonlijk contact op prijs.”

Onmisbaar

De actie is hard nodig, vooral voor het in stand houden van kerkgebouwen, het opzetten van activiteiten en het bekostigen van personeel. „Met collectes in de kerk red je dat niet. Dat geld is meestal bestemd voor een bepaald goed doel”, legt Hielkje de Vos uit. „En van de bijdragen van kerkleden komen we ook niet rond. Wij zijn geen voetbalclub waar je contributie moet afdragen. Vandaar dat Kerkbalans een onmisbare aanvulling is.”

Hengelo e.o.