Afrika dichtbij op ‘Hertme’s Serengeti’

VIDEOHERTME - De kleurrijke outfits gingen zaterdagavond schuil onder de vele poncho’s. Daarmee was het weer het enige dat niet aan Afrika deed denken. Verder was Afrika even heel dichtbij op het Afrika Festival in Hertme.

De geur van exotische gerechten, het voortdurende geroffel van trommels, opzwepende muziek en uitbundige dans. Zelfs het gras op het festivalterrein, dat door de droogte van de laatste weken is veranderd in een dorre vlakte, doet denken aan Afrika. Pas als het op zaterdagavond begint te regenen lijkt Afrika wat verder weg.

Maar het deert de 4.000 bezoekers van de 31ste editie van het Afrika Festival niet. Poncho’s worden over de vele kleurrijke outfits aangetrokken en het feest kan gewoon door. Op dat moment hebben de meeste bezoekers zich verzameld voor het podium van het openlucht theater, waar het festival omheen is georganiseerd. 

Ster in Hertme

De hoofdact van de zaterdagavond trekt publiek uit het hele land.  Fatoumata Diawara uit Mali stond in 2010 ook al op het podium in Hertme. Toen nog vrij onbekend, inmiddels uitgegroeid tot ster. Zij weet met de eerste tonen van haar gitaar het publiek gelijk te betoveren.

Volledig scherm
Poncho’s bij het optreden op de zaterdagavond. © Reinier van Willigen

Op de markt waar van alles te koop is, zoals traditionele Afrikaanse kleding, tassen en sieraden is dan bijna uitgestorven, het festival concentreert zich nu in het openlucht theater. Maar tot een half uur voor het optreden van Fatoumate Diawara slenteren de duizenden bezoekers nog tussen de kramen, loungen op de zitkussens en genieten van hapjes op wat is omgedoopt tot Hertme’s Serengeti.

Lege pannen

Baseka uit Congo („In Nijverdal kennen ze me als Jacky”) heeft goede zaken gedaan maar al haar zelfgemaakte eten. Aan het eind van de avond laat ze haar pannen zien. „Kijk, helemaal leeg.” Ook alle rijst is op, er is alleen nog wat sambusa over. Een gevuld bladerdeeg hapje. „Dat is het meeste werk om te maken”, vertelt Baseka. „Alles moet je met de hand doen, hapje voor hapje.”

Ze heeft zeker voor 300 mensen gekookt, schat ze in. Haar zoons hebben geholpen met de verkoop. Het was een lange, vermoeiende dag. Maar nu uitrusten zit er niet in. „Nu moet ik gaan koken voor de zondag.”

Dansen

In de hoek van de Serengeti staat nog een podium, waar traditionele Afrikaanse muziek wordt gespeeld. In het gras en op het zand danst een groep bezoekers uitbundig. Zoals Matthew Mawala uit Ghana en zijn vriendin Diede Merels uit Zwolle. „Heerlijk om hier te zijn”, vindt Diede Merels. „De sfeer, de mensen, het eten. En zo dansen, dat is het fijnste.”

Losse heupen

Ze heeft het geleerd van haar vriend Matthew. „Hij heeft lossere heupen dan ik”, geeft ze toe. „Als Nederlandse lukt het nooit om zo te dansen als de mensen in Afrika. Als ik in Ghana ben en daar mee dans, val ik wel een beetje uit de toon. Maar dat maakt daar niemand wat uit. En hier op het festival ook niet. Het is echt alsof je een weekend in Afrika bent.”

Volledig scherm
Bezoekers dansen uitbundig op Hertme’s Serengeti. © Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
Fatoumata Diawara is de hoofdact van het Afrika Festival. © Reinier van Willigen

Hengelo e.o.