Volledig scherm
Vluchtelingen bij aankomst in Nederland. © Dirk-Jan Gjeltema

'Alle Bornse huizen toch naar asielzoekers'

BORNE - Borne loopt achter met huisvesting van vluchtelingen. Dat kan een boete opleveren. Bovendien gaan veel huurhuizen nu naar statushouders.

Achterstand
Vrijwel alle huurhuizen in Borne die op dit moment vrijkomen worden alsnog aan vluchtelingen toegewezen. Dat heeft te maken met een achterstand in de huisvesting en het risico dat Borne loopt op een boete van de provincie. Elke gemeente moet verplicht een aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten, de zogenoemde statushouders, en Borne dreigt dat aantal van 76 niet te halen. Dat zei wethouder Martin Velten dinsdagavond in de gemeenteraad. Dit naar aanleiding van vragen van Tom Verreussel van de SP. Die wilde weten of Borne één van de gemeenten is die wellicht een boete krijgt. Velten gaf dat toe en liet duidelijk zijn ergernis blijken over de rol van de corporatie Welbions.

Genoeg aanbod
Eerder al sprak Jan Kroon (Borne Nu) zijn zorgen uit over de huisvesting die mogelijk ten koste van Bornenaren gaat op zoek naar een huurhuis. Toen bezwoer Welbions dat dit opgelost werd door minder te slopen en te verkopen en door meerdere alleenstaande statushouders in één huis te plaatsen. Zo zou voor Bornenaren genoeg aanbod overblijven. Dat blijkt dus niet in de praktijk. Met name omdat alleenstaande asielzoekers vaak wel een gezin hebben, dat later naar Nederland komt. In afwachting van vrouw en kinderen krijgen zij toch een hele woning en zijn meer huizen nodig. Maar zo’n gezin is pas maanden, soms een half jaar later in Nederland.

Gedupeerd
Wethouder Velten was zichtbaar geïrriteerd over het feit dat Bornenaren nu toch gedupeerd worden, omdat er geen huizen beschikbaar zijn voor mensen op de wachtlijst. Precies zoals partijgenoot Kroon eerder al voorspelde. Bovendien is hij boos dat hij dit via via moet horen en dat de corporatie niet zelf heeft gemeld dat er een probleem is met de huisvesting van statushouders.

Erkent problemen
Directeur Eric Markvoort van Welbions erkent de problemen desgevraagd, maar schetst dat deze zeer tijdelijk zijn. Door de dreiging dat Borne de verplichte opvang niet zou halen is onlangs besloten tijdelijk vooral statushouders te huisvesten. Maar op de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis van een halfjaar tot één jaar zal dat volgens hem nauwelijks effect hebben. Bovendien gaan niet alle huizen naar deze groep. En zodra de grote druk eraf is komen andere Bornenaren weer volop aan bod.

Wegwerken
Ondertussen pleiten de Twentse gemeenten samen bij de provincie soepel te zijn met de boete, onder meer vanwege die alleenstaanden die wachten op gezinshereniging. Wethouder Velten verwacht dat begin 2017 de achterstand is weggewerkt.

Hengelo e.o.