Volledig scherm
Met deze stapel gewonnen wandelgidsen zit Angelique Karperien nooit om een mooie route verlegen. © Robin Hilberink

Angelique uit Borne heeft iets met voeten

BORNE - Drie tot vier keer per week loopt Angelique Karperien een flink aantal kilometers. Met een doos vol gewonnen routeboekjes, heeft ze voorlopig inspiratie genoeg.

Voeten. Angelique Karperien heeft daar iets mee. Als wandelaar, hardloper en podotherapeut. “Ja, als je het zo opsomt. Maar het is puur toeval, hoor”, zegt ze met een lach. Vorige week ontving ze een grote doos met 42 wandelgidsen, gewonnen met een verloting van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ze pikt er een paar uit de stapel. “Er zitten aardig wat wandelroutes in Twente, Salland en de Achterhoek bij. Daar ben ik blij mee. Ik loop graag over onbekende paden.”

Liefde

De 41-jarige Karperien komt uit Leiden, woonde een tijd in Voorburg maar verhuisde vanwege de liefde naar Borne. “Ik wil hier niet meer weg. Oost-Nederland is zo mooi. De omgeving rondom Borne ken ik inmiddels wel, maar iets verder zijn veel natuurgebieden mij nog onbekend. Dan zijn die gidsen handig om inspiratie op te doen.”

Twee uur

Drie tot vier keer per week trekt ze de sportschoenen aan. “Tien jaar geleden begon ik met de 5 km-clinics hardlopen van Tubantia. Ik vond het al knap als ik vijf minuten achtereen kon rennen. Nu houd ik het wel twee uur vol en leg ik halve marathons af, bijvoorbeeld in Enschede. Volgende maand loop ik een trail in het Vechtdal.”

Met gezin

Wandelen doet ze ook, met het gezin vooral. “Toen die gidsen binnenkwamen verzuchtte mijn partner Tom meteen: ‘O, nog meer wandelen’. Maar het is een ideale activiteit voor jonge kinderen. Een zoontje van ons heeft het syndroom van Down, hij wandelt ook gewoon mee. Als het te ver is voor hem gaat hij in de buggy.”

Favoriete loopgebieden heeft Angelique al ontdekt: Twickel, De Lutte en de omgeving van Saasveld. “Dichtbij, maar toch weer anders dan direct rondom Borne. En met soms een beetje hoogteverschil, dat is ook prettig voor de afwisseling. In feite hoef je hier nooit ver te gaan. Aantrekkelijke stukken natuur vind je vaak al in je eigen achtertuin.”

Energie

“Van lopen krijg ik energie. Ik loop onder bijna alle weersomstandigheden. Je maakt dan de seizoenen heel bewust mee, ziet de natuur veranderen. Als ik met vriendinnen hardloop stoppen we soms even om goed om ons heen te kijken en te genieten. Dan maakt het niet uit of je in de bossen bij Rijssen bent, of rondom Zenderen.” Lopen doe je niet alleen met je voeten, maar met je hele lijf, weet Angelique Karperien. “Voeten vormen de basis, maar een podotherapeut let ook op de rug en de rest van het lichaam.” Mede vanwege haar werk beseft ze terdege dat lang niet iedereen over goede voeten en dito conditie beschikt.

Mooie omgeving

Gelukkig staat de haarziekte die Anqelique heeft, haar sportieve prestaties niet in de weg. “Gezondheid is niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring en van mijn werk. Zo ontmoet ik veel diabetespatiënten. Die stimuleer ik te wandelen, al is het maar een klein stukje. Het levert gezondheidswinst op, soms kunnen medicijnen worden afgebouwd. En inderdaad, je ontdekt meteen hoe mooi het hier is.”

Hengelo e.o.