Volledig scherm
© Annina Romita

Angst 'Hengelose toestanden' onnodig: Borne krijgt oranje bak

BORNE - Hij gaat er nu echt komen in Borne: de oranje container voor plastic en verpakkingen. Hoewel de raadsfracties nog veel vragen hebben en nog wat namopperen over het gebrek aan keuzemogelijkheden heeft er het na het Politieke Beraad van dinsdagavond toch alle schijn van dat de gemeenteraad zal instemmen met de invoering ervan.

Waar de inwoners van de omliggende gemeentes allang een oranje container naast huis hebben staan, werd dat in Borne door onenigheid tussen wethouder Michel Kotteman en de raadsfracties lang tegengehouden. De fracties bleven bijvoorbeeld maar vragen om een deugdelijke financiële onderbouwing van het ‘totaalplan’ en wilde meer variatie in het tempo waarop de containers worden geleegd. Het maakte dat Kotteman het voorstel voor de invoering van de oranje container meerdere keren moest terugtrekken.

Veel vragen
Nu ligt er dus een nieuw voorstel. Waarin volop rekening is gehouden met de ideeën en opvattingen van de raad, beloofde Kotteman. Dat vonden die fracties nog wel tegenvallen. Zo stelde Ernst Janssen (D66) schriftelijk zoveel vragen dat die volgens de wethouder waarschijnlijk niet allemaal voor de raadsvergadering beantwoord kunnen worden. En Wendy Kits (CDA) miste nog steeds de optie om bijvoorbeeld de frequentie van het ophalen van de grijze container in de zomer te verhogen van een keer in de vier weken, naar eens in de twee weken om stankoverlast te voorkomen. Toon Peters (SP) was zelfs bang voor ‘Hengelose toestanden’ als er niet meer of geen grotere centrale afvalcontainers bij de winkelcentra komen te staan en er daarom veel afval op straat wordt gezet.

Volume
Die angst is volgens Kotteman niet nodig. Het totale volume aan afval zal in Borne niet groter worden en als het echt nodig is kunnen de centrale containers vrij eenvoudig en met relatief lage kosten een keer extra worden geleegd. „En de afgelopen twintig jaar hebben we nooit een verzoek gehad de containers thuis vaker te komen legen. Terwijl we in die jaren toch aardig hete zomers hebben gehad.” Hij beloofde Kits wel een proef te gaan nemen met het op verzoek innemen van de grijze container in ruil voor een pasje voor een centrale container in de buurt.

Hengelo e.o.