Volledig scherm
Het arrestantencomplex in Borne. © Frans Nikkels

Arts bij arrestantencomplex in Borne bespuugd: 600 euro boete

ALMELO/BORNE - Als een arts een Spanjaard in het arrestantencomplex in Borne wil helpen, spuugt hij haar een klodder vol in het gezicht. „Heel smerig.”

Uit haar verklaring ‘druipt’ woede en verontwaardiging. „Ik kwam in zijn belang en dan wordt er zo met je omgegaan”, meldt de forensische arts. Haar klacht is deze dinsdag voorgelezen in de rechtbank.

In het Politie Arrestanten Complex (PAC) in Borne wordt op 2 april Julio F.T. (29) vastgehouden. Hij is geboren in Spanje en meldt in Hamburg te wonen. Hij heeft hier geen vaste woon- of verblijfplaats en zegt ‘onder de brug’ te slapen. Julio is een bekende van de vaderlandse sterke arm. Hij heeft een strafblad met misstappen op Nederlandse bodem. Hij verschijnt niet voor deze strafzaak.

Spuwer

Als F.D. in het complex belandt, maakt hij een verwarde indruk. Agenten schakelen de GGD in. Als de dokter aankomt, wordt ze gewaarschuwd: Julio is een spuwer. De arts probeert een gesprek te voeren door het luikje van de cel, de verdachte spuugt al volop op de vloer. Nog voor de dokter afstand kan nemen, spuugt Julio haar vol in het gezicht.

De dokter doet aangifte van belediging, de juridische kwalificatie van gespuug. De verdachte had geblowd en kan zich de klodder niet heugen. „Een boete aanvaard ik niet”, zegt hij.

Smerige belediging

Officier van justitie Merle Jannink vindt dit ‘een smerige belediging’. „Anders dan een woordelijke.” Ze wijst erop dat de arts in functie was. Omdat Julio geen Nederlands adres heeft, kan ze lastig een werkstraf eisen. Ze stelt voor 600 euro boete op te leggen.

Politierechter Fenny Teekman noemt dit ‘een heel erg smerige variant van beledigen’. Door het beperkte strafblad, kan ze geen celstraf opleggen. Ze volgt de eis: 600 euro.

Hengelo e.o.