Volledig scherm
Het AZC in Azelo. © Annina Romita DTCT

Asielzoekerscentrum in Azelo gaat weer open

BORNE - In Azelo worden vanaf februari 2019 weer asielzoekers opgevangen. Dat heeft de gemeente Borne maandagavond bekendgemaakt. Er ligt een harde afspraak dat eind 2019 de opvang weer sluit.

Het aantal asielzoekers neemt de laatste maanden weer toe. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Borne eind oktober gevraagd of er binnen de gemeentegrenzen capaciteit was. 

Borne loopt niet weg

Het college van B en W heeft daar ‘ja’ op gezegd en stelt dat ‘de opvang van asielzoekers een overheidstaak is waar de gemeente Borne niet voor wegloopt’.

Opvangplek

Het huidige bestemmingsplan maakt het mogelijk om het AZC in Azelo te openen. Wel is afgesproken dat de locatie tot uiterlijk eind 2019 fungeert als opvangplek. Het AZC komt eind van het volgend jaar in handen van de gemeente. Borne zal het asielzoekerscentrum dan aankopen, mits de gemeenteraad hiervoor het groene licht geeft. Maar ook als de raad geen goedkeuring geeft, worden er in Azelo vanaf dat moment géén asielzoekers meer opgevangen.

Te klein en te oud

Het COA liet begin vorig jaar nog weten Azelo niet te zullen aanhouden voor de opvang van asielzoekers. Het pand is eigenlijk te klein om een volwaardig asielzoekerscentrum te vormen en het is bovendien te oud. Om aan de eisen voor opvang te voldoen zou een ingrijpende verbouwing nodig zijn. De laatste asielzoekers vertrokken in november 2017.

Krapte woningmarkt

Maar tijden veranderen. Het COA is landelijk op zoek naar locaties die direct beschikbaar zijn. Dat heeft te maken met het feit dat asielzoekers langer in de opvang blijven vanwege de krapte op de woningmarkt. Sinds de zomer stijgt het aantal asielaanvragen weer. De Immigratie- en Naturalisatiedienst probeert de wachttijden te verkorten door extra personeel aan te trekken en op te leiden.

Hengelo e.o.