Volledig scherm
© Wouter Borre

AZC Azelo gaat in november dicht

AZELO - Het azc in Azelo sluit per 1 november de deuren, zo laat het COA weten op haar website. De opvanglocatie gaat dicht, omdat het aantal asielzoekers in Nederland de afgelopen tijd flink is afgenomen. 

De gemeente Borne en medewerkers van het asielzoekerscentrum zijn deze woensdag geïnformeerd over de sluiting van het azc aan de Bornerbroeksestraat. Wethouder Michel Kotteman reageert teleurgesteld. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt hij over de manier waarop het COA communiceert. "Alle inspanningen van de Bornse samenleving worden met één pennenstreep te niet gedaan. Als er zo'n ingrijpende verandering plaats heeft, dan moet je een bestuurlijk overleg houden." 

Alle lof van de wethouder voor locatiemanager Remco Kootstra en zijn team. Het verwijt is het gericht aan het COA in Den Haag. "We worden weer geconfronteerd met voldongen feiten." 

Locatiemanager Kootstra prijst op zijn beurt de inspanningen van de gemeente Borne en haar inwoners. "Het is ontzettend jammer dat het azc dicht moet, maar dit is de nieuwe realiteit."     

De totale capaciteit voor de centrale opvang van asielzoekers wordt dit jaar teruggebracht naar 31.000 beschikbare opvangplaatsen. Daarom heeft het COA besloten om 45 locaties te sluiten, waaronder Azelo. In het opvangcentrum wonen momenteel nog 250 mensen. De bewoners zijn vandaag schriftelijk geïnformeerd en krijgen vrijdag een voorlichting. 

Wat de sluiting betekent voor de 70 werknemers, waarvan 30 in dienst bij het COA, en het karakteristieke gebouw net buiten Borne is nog onbekend.

Hengelo e.o.