Volledig scherm
© Bert Kamp

Beachhandbal is hot in Borne

BORNE/HERTME/ZENDEREN - Beachhandbal is hot in Borne. Handbalvereniging Borhave heeft in Hertme een eigen beachveld in gebruik genomen. En Zenderen Vooruit legt momenteel ook een veld aan.

Borhave mag een zandveld op de Hertmese ontmoetingsplek (HOP) gebruiken, meldt jeugdvoorzitter Fons Lansink Lotgerink. „We wilden de beachuren voor de jeugd graag uitbreiden, maar dat was op ’t Wooldrik bij Webton budgettair niet haalbaar. Deze voorziening wordt ons in de schoot geworpen naar aanleiding van een stuk over beachhandbal in deze krant.” Hertmenaar Martijn Lucas las het artikel, waarin naar voren kwam dat Borhave de slag met de concurrentie dreigde te missen door een gebrek aan trainingsmogelijkheden. Lucas tipte Lansink Lotgerink over de HOP. „Het is een ideale locatie voor de oudere jeugd”, vindt die. „De jongste jeugd blijft in Borne in verband met vervoer.”

Retentiegebied
De HOP ligt aan de Haarlanden en is een ontmoetingsplek in het retentiegebied, dat eigendom is van Rijkswaterstaat. De gemeente Borne heeft er in 2013 speelzand neergelegd en een schommel met een picknicktafel geplaatst. De Werkgroep Jeugd Hertme houdt de plek vrij van onkruid. Hertme ziet een handbalveld in het dorp als een toegevoegde waarde voor de plaatselijke jeugd. Nu snijdt het mes aan twee kanten: beachhandbal als nieuwe activiteit in Hertme en een extra trainingsplek voor Borhave. „Mooier kunnen we het niet krijgen.” Borhave heeft voor het veld zelf de belijning aangeschaft en twee handbaldoelen gefabriceerd.

Parkeeroverlast
Probleem was even de gevreesde parkeeroverlast voor bewoners in het gebied rond de doodlopende Groeneweg. Lansink Lotgerink: „Om overlast te vermijden, zorgen wij ervoor dat beachhandballers uit Borne uitsluitend op de fiets komen. Bezoekers van verder die met de auto komen, mogen deze niet parkeren op de Groeneweg of op de Haarlanden, maar aan de andere kant van de HOP. Dat is een paar meter lopen vanaf het beachhandbalveld.” In de vakantie is er al twee keer door Borhave een training gegeven. Dat verliep naar wens. „Via de Werkgroep Jeugd Hertme wordt ook de jeugd uit het dorp er bij betrokken. Er doet nu al een aantal kinderen met veel plezier mee aan de training”, zegt Lansink Lotgerink, die alle vertrouwen heeft in de proef. „De testperiode loopt eerst tot half september. We zullen komend voorjaar verdergaan met beachhandbal op de HOP als extra trainingsoptie.”

Zenderen
Zenderen Vooruit legt nu een beachhandbalveld aan. „Het asfalt van ons buitenveld is eruit. Na de vakantie wordt er verder gewerkt”, zegt Titia Burink, interim-voorzitter. „Tegen de tijd dat het gereed is, gaan we de zaal in. Wij beginnen in het voorjaar met beachhandbal op ’t Vollenbroek.”

Hengelo e.o.