Volledig scherm
© Christian van der Meij

Beekparkfestival Borne een kindvriendelijk feestje

BORNE - Met trillende beentjes staat de 7-jarige Owen zaterdag kratten te stapelen, bungelend aan een touwtje. Twee begeleiders houden toezicht. Het lukt hem om elf kratjes op elkaar te stapelen maar bij de twaalfde krat verliest de knul zijn concentratie en evenwicht en valt zijn zorgvuldig gebouwde toren.

Owen: "Ik heb dit nooit eerder gedaan en was aan het kijken maar ben nu vaste invaller. Ik durf alles", zegt de knul. Hij doet net als veel andere kinderen mee aan de zeskamp, een onderdeel van het Beekparkfestival.

Lustrum
De gemeente Borne en haar projectontwikkelaars organiseren dit evenement samen met de Wijkraad Bornsche Maten in en rond het Bornsche Beekpark."Dit jaar voor de vijfde keer. Een mooi lustrum", zegt Niels Wildenborg (33) in de feesttent. Hij is vanaf het begin, samen met Maurice Huis in 't Veld en Kees Dulfer, betrokken bij de organisatie. Ze vinden het mooi om dingen te organiseren.

Voor de middag zijn er rond de driehonderd man geweest. Het festival wordt gecombineerd met de Dag van de Bouw. Veel bezoekers komen uit de wijk De Bornsche Maten. Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door zestig vrijwilligers. Scouting Twickel is vanaf de beginjaren present op het festival. Ze delen ranja uit.

Ambities
Volgens Wildenborg kan het evenement alleen maar groter worden. De jongens zijn inmiddels met zijn zevenen en erg ambitieus. "Misschien is het voor de toekomst een idee om het festival uit te breiden naar twee dagen."

Breed programma
Wildenborg en zijn team denken aan het opzetten van een volleybaltoernooi of iets meer culinairs op de zondag. "Borne breed moet het worden", zegt Wildenborg enthousiast. Naast de traditionele zeskamp staan deze zaterdag veel ondernemers op het terrein. Ozo Heerlijk uit Hengelo deelt een verfrissend gratis drankje aan met zoete lekkernij. "Het is nog rustig en net iets te warm", klinkt het.

De lekkernij smelt snel. De warmte maakt de paarden van stalhouderij Schouwink niets uit. De dieren draaien hun vaste ronde met de paardentram. Altijd volle bak.

Gegroeid
Voor bezoekster en wijkbewoonster Jacobijn Brandborg (34) is er niet alleen uitbreiding van het gezin geweest. In vijf jaar tijd heeft ze de wijk en het feestje van de wijk het Beekparkfestival, zien groeien. "Ik vind het een gezellig en kindvriendelijk festival. Toen we hier kwamen wonen keek ik uit op de weilanden. Nu staan overal huizen. Het is 'ons kent ons'. De buren doen straks mee aan de zeskamp. Normaal ga ik kijken maar nu heb ik een verjaardag. Anders was ik wel even naar de feesttent gelopen. Dit is eigenlijk het tweede dorp van Borne", lacht moeder Brandenborg.

Even verderop pakt meisje Nila het touw vast dat voor de zeskamp over het water is gespannen. Dan laat ze los en plonst in het water. Ze klimt er weer uit en doet het nog eens.

Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij

Hengelo e.o.