Volledig scherm
© Frans Nikkels

Bewoners Bornsche Maten eisen dat Borne en provincie knippen in N743

DEN HAAG/BORNE - Veertig bewoners van de wijk Bornsche Maten hebben maandag voor de Raad van State hun zorgen geuit over de toegezegde verwijdering van een gedeelte van de provinciale weg N743 die op de lange baan dreigt te worden geschoven. „We hebben er geen zin in om daar dertig jaar op te moeten wachten”, zei wijkbewoner Dick Lammertink.

De knip in de N743, waarbij een deel van de weg wordt veranderd in een park, is de bewoners toegezegd toen zij acht jaar geleden hun nieuwbouwkavels kochten. Binnen vijf jaar zou alles geregeld zijn. „Met die worst hebben de gemeente en de makelaars ons over de streep getrokken”, zei bewoner van het eerste uur André Muller. Nu dreigen de wijkbewoners het slachtoffer te worden van een woordspelletje tussen de gemeente en de provincie Overijssel.

Robuust
De provincie wil alleen meewerken aan de knip als er een goed alternatief is voor de verkeersafwikkeling. Borne denkt dat te hebben met de gemeentelijke verbindingsweg die aangelegd gaat worden bij bedrijventerrein De Molenkamp. Op die weg wil de gemeente 70 km/u invoeren. Maar de provincie vindt de verbindingsweg niet ‘robuust’ genoeg en dus geen goed alternatief. „Wat is dat nou, robuust?”, vroeg Lammertink. „Leg die verbindingsweg aan dan zijn we over vijf jaar van de overlast af”, gaf hij de gemeente mee.

Geluidschermen
De Raad van State heeft geen kant-en-klare oplossing, zo werd gisteren duidelijk op de rechtszitting. Wel werd erover gesproken of de N743 tijdelijk niet wat stiller gemaakt kan worden met geluidschermen zodat vooral bewoners die er pal tegenaan wonen minder overlast hebben. Zowel de gemeente als de bewoners zijn daar niet enthousiast over. Zulke investeringen zouden wel eens kunnen betekenen dat de knip helemaal van de baan in. Het wel of niet aanbrengen van de knip maakt deel uit van het bestemmingsplan Bornsche Maten. De Raad van State doet over zes weken uitspraak over de vraag of dat plan overeind kan blijven.

Hengelo e.o.