Volledig scherm
PREMIUM
Jan Hiemstra, Jan van Dijk en Jos Neijens (vlnr) voeren actie tegen het kappen van de haagbeuken in de Jasmijnstraat. „Dit is misschien wel de mooiste straat van Borne.” © Reinier van Willigen

Bewoners Jasmijnstraat Borne beduusd: gemeente wil alle bomen omhakken

BORNE- Ze zijn er nog beduusd van, Jan Hiemstra, Jan van Dijk en Jos Neijens. „Wij wonen in misschien wel de mooiste straat van Borne. En nu wil de gemeente hier zomaar alle 35 haagbeuken omhakken. Waarom eigenlijk? Op die vraag hebben wij nog steeds geen antwoord”, zegt Jan van Dijk.

De 25 huishoudens in de Jasmijnstraat ontvingen vorige maand een uitnodiging van Twente Milieu voor een informatieavond. Een aantal bewoners ging er naar toe en vernam ter plekke dat er een plan ligt om in februari alle 35 bomen in de straat te kappen. Er keren 18 tot 22 nieuwe bomen voor terug. „Het was echt een overval”, schetst Van Dijk. „Er werden drie schetsen op tafel gelegd waar we ons over moesten buigen. In alle drie plannen zouden de bestaande bomen verdwijnen. Wij stelden een vierde optie voor: niets doen en de huidige situatie handhaven.”

Het trio, aangevuld met Fred Eppink, moest even van de schrik bekomen, en besloot toen alle bewoners van de Jasmijnstraat te bezoeken. Jan Hiemstra: „We hebben met iedereen gesproken. Zestien adressen zijn absoluut tegen het kappen van bomen, een aantal staat er neutraal in, en een paar mensen zijn voor kap.” Na die inventarisatie stuurden de vier mannen een brief naar Twente Milieu. Op een antwoord wordt nog gewacht.

Hengelo e.o.