Als de gemeentelijke Verbindingsweg wordt geschrapt, kiest het Bornse college voor een spoortunnel in de Oonksweg.
Volledig scherm
Als de gemeentelijke Verbindingsweg wordt geschrapt, kiest het Bornse college voor een spoortunnel in de Oonksweg. © Joy Meckelenkamp

Binnen 7 jaar kan rondweg om Zenderen er liggen

BORNE - Het college van B en W moet nog een kleine slag om de arm houden. Maar alles wijst erop dat het omstreden plan voor de aanleg van de gemeentelijke Verbindingsweg langs het bedrijventerrein De Molenkamp in de prullenbak verdwijnt.

De westelijke randweg om Zenderen zou binnen een tijdsbestek van zeven jaar aangelegd kunnen worden. Dat heeft het Bornse college vorige maand te horen gekregen van gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel. Dat zou betekenen dat de dure Verbindingsweg niet meer noodzakelijk is, omdat het regionale verkeer in de nabije toekomst dan wordt afgewikkeld via die nieuwe rondweg om Zenderen.

Slagvaardig

Een en ander blijkt uit een memo van B en W aan de raad. 'Ons college heeft in het gesprek met de gedeputeerde kunnen vaststellen dat de provincie de voorbereidingen om te komen tot realisatie van de rondweg Zenderen slagvaardig ter hand heeft genomen.' 

Voor definitieve conclusies is het op dit moment nog te vroeg. Het college wil nog even wachten op het plan van aanpak dat in de maak is. Dat plan wordt deze week besproken in het projectteam, waarin behalve de provincie ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeenten Almelo, Tubbergen, Hengelo en Borne vertegenwoordigd zijn.

Oonksweg

Als ook daaruit blijkt dat realisatie van de westelijke randweg op korte termijn haalbaar is, wil het college de knoop doorhakken. Dan gaat er definitief een streep door de gemeentelijke Verbindingsweg. Inclusief de geplande spoortunnel bij bedrijventerrein De Molenkamp. In plaats daarvan kiest het college dan voor een spoorondergang in de Oonksweg, bedoeld voor een betere afwikkeling van het lokale verkeer.

Knip in rondweg

In het eerste kwartaal van dit jaar wil het college de financiële consequenties van die wijziging van de plannen in beeld brengen. Met de aanleg van de westelijke randweg zou ook de gewenste ‘knip’ in de rondweg bij Borne (ter hoogte van de Bornsche Maten) een grote stap dichterbij komen.

De oppositiepartijen hebben zich al veel eerder uitgesproken tegen de gemeentelijke verbindingsweg. Nu een snelle aanleg van de westelijke randweg binnen handbereik ligt lijken ook de coalitiepartijen CDA, GB'90 en Borne-Nu 'om'.

Hengelo e.o.