Volledig scherm
© Annina Romita

Borne Blijf Fit: voor conditie en contacten

BORNE - Hoe krijgen we meer ouderen in Borne enthousiast om te gaan sporten? Dat is de vraag die Borne Blijft Fit zich continu stelt.

De vereniging voor ouderensport telt zo’n 300 leden. Dat lijkt een fors aantal. Maar volgens de clubleiding zouden er dat makkelijk nog veel meer moeten kunnen worden. „Zo’n 500 ouderen in Borne doen niet aan sport”, weet sportdocente Sandra Nieuwenhuis van Borne Blijft Fit.
Maar hoe bereik je ze? Een van de middelen is ze in de zomervakantie vrijblijvend kennis te laten maken met het sportaanbod. Elke week staat er een activiteit op de rol. Deze maandagochtend staan op sportpark ’t Wooldrik zestien ouderen klaar om te tennissen. Er is zowel in de ochtend- als de avonduren dynamic tennis. Dat is tennis voor senioren. Het speelveld is kleiner en de bal zachter. Het is geen normale tennisbal, maar eentje van hard schuim. Daardoor hoeven de ouderen niet zoveel kracht te zetten om de bal over het net te slaan.

Nieuweling
De zestien senioren spelen buiten. Veel nieuwe gezichten zijn er niet. Bijna iedere aanwezige is al lid van Borne Blijft Fit. De enige nieuweling in het gezelschap is Mieke van Schoot. Zij las een artikel in de krant over de zomertraining en besloot een kijkje te nemen. „Het is gezellig om hieraan mee te doen”, zegt ze na de tennispartijtjes, die al met al bijna anderhalf uur duren. Ze weet echter nog niet of ze lid wordt. „Misschien”, zegt ze.

De nieuwkomer wordt door Nieuwenhuis uitgenodigd om ook volgende week en de week daarna mee te doen. „Volgende week gaan we klootschieten. Kom je dan ook? Daarna is er ook nog beachsport, een week later”, zegt Nieuwenhuis.
De clubleiding van Borne Blijft Fit hoopt vanzelfsprekend op meer belangstellenden bij de andere activiteiten. Slechts één potentieel nieuw lid is weinig. Nieuwenhuis en tweede voorzitter Henk Alblas hopen in de avonduren ook nog nieuwkomers te begroeten bij dynamic tennis.

Drempelvrees
Ondanks de minimale opkomst van nieuwe belangstellenden vinden ze de sportochtend geslaagd. De zestien mannen en vrouwen hebben een leuke morgen gehad. „Dit is gezellig en gezond. Dynamic tennis is goed voor de conditie en vetverbranding. Bovendien kan iedereen op zijn eigen niveau sporten”, zegt Nieuwenhuis.

Niemand hoeft volgens haar drempelvrees te hebben. Het gaat erom dat ouderen zich even in het zweet werken en met elkaar een babbeltje kunnen maken. Maar soms kan het er ook fanatiek aan toe gaan. „We spelen ook wel eens vals of geven een rotbal”, zegt Alblas met een glimlach.

Sociale contacten
De tweede voorzitter van Borne Blijft Fit wrijft na de laatste balomwenteling het zweet van zijn voorhoofd. Hij heeft zich flink ingespannen. Alblas kan alle ouderen in Borne aanraden zijn voorbeeld te volgen. Een leven zonder sport kan hij zich nog niet voorstellen. „Sporten is gezond. Bovendien is het goed voor de sociale contacten. Ik woon dertien jaar in Borne. Door de sport bij Borne Blijft Fit heb ik hier veel mensen leren kennen”, zegt Alblas. Volgende week bij het klootschieten is hij ook van de partij.

Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita

Hengelo e.o.