Volledig scherm
© ANP

Borne buigt zich drie keer over huishoudboekje

BORNE - Waar mag Borne flink op bezuinigen om nieuwe investeringen mogelijk te maken? En moet dan tegelijk de onroerendezaakbelasting echt met 20 procent omhoog? Over deze vragen gaat de gemeenteraad zich vanaf morgen in drie themabijeenkomsten buigen.

'Verder inzoomen op de bezuinigingsopgave en de voorgenomen investeringen in het raadsakkoord'. Dat is het thema van drie openbare bijeenkomsten in het gemeentehuis, waarin het college van B en W en de gemeenteraad verkennen waar de prioriteiten liggen de komende jaren in het kader van investeringen, bezuinigingen en gemeentelijke belastingen.

Het college heeft vorige week een koers voorgesteld waarin het ambitieuze investeringsprogramma van de gemeenteraad grotendeels gehonoreerd wordt. Deze nieuwe impuls van 12,5 miljoen euro in de Bornse infrastructuur, scholen en sportvoorzieningen kan alleen worden betaald als de gemeente tegelijk fors gaat snijden én meer belastingen int.

Anderhalve ton bezuinigen

De eerste bijeenkomst, morgenavond, gaat direct over de grootste variatie aan begrotingsthema's: veiligheid, economie, duurzaamheid, mobiliteit, leefomgeving, wonen, bestuur, dienstverlening, vastgoed, bedrijfsvoering en middelen.

Hier wordt bijvoorbeeld gesproken over de anderhalve ton die het college wil bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte. De tweede bijeenkomst is woensdag 18 september. Dan gaat het over: sport, cultuur en vrije tijd, educatie en gezondheid. Cultuur zou drie ton per jaar moeten inleveren en dat raakt vooral Kulturhus De Bijenkorf. De derde en laatste themabijeenkomst is donderdag 26 september: maatschappelijke participatie (sociaal domein) en 'werk en inkomen', hét hoofdpijndossier van de meeste gemeenten.

Het college hoopt hier jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro te gaan besparen, ongeveer evenveel als de verwachte tekorten dit jaar op deze zorg. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en zijn voor publiek toegankelijk.

Hengelo e.o.