Volledig scherm
De woning van de familie Katgert aan de Burenweg. © Annina Romita

Borne en Hengelo willen niet toegeven aan 'hengelen' in zaak Katgert

ZWOLLE/BORNE/HENGELO - De advocaten van de familie Katgert hengelen naar informatie. Maar daar hoeven ze geen gehoor aan te geven, vonden de gemeentes Borne en Hengelo en andere instanties in een kort geding dat maandag diende in Zwolle.

De rechtszaal in Zwolle zat bomvol met aanhangers van de familie en vertegenwoordigers van de zeven gedaagden: de gemeenten Borne en Hengelo, de provincie Overijssel, spoorwegbeheerder ProRail en drie adviesbureaus. De eis in het kort geding: ze moeten alles afstaan wat de familie aangaat. Voor de waarheidsvinding. Want Katgert en advocaten hebben de stellige indruk dat ze bedrogen en belazerd zijn door de gemeente Borne en dat de andere gedaagden medeplichtig zijn. En dat niet alleen. Zouden de rechters die zich al over de zaak hebben gebogen echt alle informatie hebben gehad, dan zou de uiteindelijke uitspraak van de Raad van State anders zijn uitgepakt, zo is hun overtuiging. Ze hebben daarom een herzieningsverzoek ingediend bij de Raad van State. Ook loopt er een cassatieberoep bij de Hoge Raad.De Raad van State oordeelde eind vorig jaar dat Katgert kan blijven wonen aan de Burenweg. De gemeente had de woning wegbestemd, vanwege de ontwikkeling van het bedrijventerrein De Veldkamp. Daar trekken Borne en Hengelo gezamenlijk in op. Maar de Raad oordeelde ook dat de woonbestemming op den duur vervalt én dat de bewoning van een bijgebouw illegaal is.

Geheimhouding

De stelling van Katgerts advocaten is dat de familie door de gemeente is genegeerd in de informatievoorziening en dat buren ‘met connecties’ wel door de gemeente zijn ‘uitgekocht’. Dat is een van de dingen die ze hard willen maken met de volgens hen achtergehouden documenten. De advocaten baseren hun vermoedens op de deels afgedekte en zwart gemaakte informatie die ze wel hebben gekregen en waarin wordt verwezen naar andere stukken die ze nooit hebben gezien.
De andere partijen lieten in de rechtbank weten hun best te hebben gedaan de familie van de gevraagde info te voorzien. ‘Er is gewoon niet meer’. ‘Het is kwijt’. ‘U moet bij de gemeente Borne zijn’. ‘We hebben geheimhoudingsplicht ten opzichte van de opdrachtgever, de gemeente’. ‘We hebben slechts een marginale rol gespeeld’. ‘We weten niet concreet wat hij nu wil hebben’. ‘Elke keer als we informatie verschaffen komen er nieuwe verzoeken’. Zo luidden ongeveer de verweren. Het is volgens allen een ‘fishing expedition’. En hengelen naar eventueel belastende informatie zonder concreet te zijn zou in de rechtspraak niet voldoende zijn. Katgert en zijn advocaten nemen er geen genoegen mee. Als niet alles in schriftelijke vorm boven tafel komt, dan moeten de betrokkenen maar als getuigen worden gehoord.

Hengelo e.o.