Volledig scherm
© FOTO HISSINK

Borne gooit knoflook en ui in de strijd tegen de processierups

VideoBORNE - Borne is deze week begonnen met een pilot die problemen met de eikenprocessierups moet voorkomen. Een mengsel van knoflook, ui en aftreksels van planten van het bedrijf Van Reel uit Rouveen moet de oplossing bieden.

"Er zijn 28 nesten aan de Kruisselbrink ingespoten", legt wethouder Michel Kotteman uit. Het middel uit Rouveen zit nog in de testfase, maar Kotteman denkt dat daar snel verandering in komt. "Ik heb Kristiaan van Reel gesproken. Hij heeft een gesprek gehad met het ministerie. Als alles wordt goedgekeurd, heeft hij binnen een week octrooi op het product."

Preventief

Als blijkt dat de rupsen in de 28 ingespoten nesten inderdaad op een biologische manier zijn gedood, wil Borne Van Reel een plan laten maken voor 2020. „In april en mei zouden nieuwe nesten preventief bewerkt moeten worden.”

Rupsgevoelige bomen

De gemeente heeft inmiddels tweehonderd meldingen gekregen van overlast door de rups in Borne. Een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar volgens Kotteman. „We hebben vierduizend rupsgevoelige bomen, nu zijn er vierhonderd problemen in beeld.” Op dit moment worden nog elke dag nesten weggezogen. "Ik hoor dagelijks van mensen dat ze er last van hebben; daar zitten schrijnende gevallen bij. We trachten problemen op alle mogelijke manieren aan te pakken."

Tijdswinst

Of de nieuwe methode duurder uitvalt dan de 45.000 euro die in 2018 is uitgegeven aan bestrijding van de rups is nog niet te zeggen. Tijdswinst wordt wel geboekt. Het wegzuigen kost zo’n drie kwartier per boom, in diezelfde tijd worden met het knoflookmengsel zo’n 15 bomen behandeld.

In Rijssen zijn ze al begonnen met de bestrijding van de rups op de biologische manier. Bekijk een reportage hieronder.

Volledig scherm
© shutterstock

Hengelo e.o.