Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Borne is met mode van alle markten thuis

BORNE - Nog geen maand na de Melbuul’ndagen is het centrum van Borne weer decor van een evenement. Dit keer komen modeliefhebbers van heinde en verre naar het dorp om de nieuwste trends te bekijken.

Staand langs de honderden meters lange rode loper, maar liever zittend met een drankje op een van de terrassen die het centrum rijk is. Achttien modezaken hebben voor modellen, ruim honderd in totaal, gezorgd die deze zondag de collecties tonen.

Gezelligheid en ernst

Een uur voor de eerste show is er bij kledingzaak Morselt aan de Grotestraat een mix van gezelligheid en ernst merkbaar. Aan de grote houten tafel midden in de zaak, verzamelen de modellen van die dag zich. Vier vrouwen en zes mannen hebben een paar dagen ervoor alles wat eigenaren Henk en Marja Morselt willen laten zien op de catwalk al gepast. Achter de coulissen hangen de sets klaar.

Onderling worden er grappen gemaakt, maar ondertussen bekijken de modellen ook de kleding en fatsoeneren ze die voor de spiegel. Verkopers rijken een riem aan, slaan broekspijpen om en wisselen bij een van de modellen nog snel even van jas voordat het stel na een groepsfoto richting Dorsetplein vertrekt.

Altijd leuk

Henk Morselt wenst de modellen succes en maakt zich vast op voor de mensen die straks wellicht de getoonde outfits willen aanschaffen. ,,Het lifestyle-event is altijd leuk”, vindt hij. ,,Borne is een dorp dat een zeer groot aanbod van modezaken heeft. Alle segmenten voor alle doelgroepen zijn vertegenwoordigd”, zegt hij. ,,En dat is in deze tijd waarin veel mensen online kleding kopen, best bijzonder.”

Morselt denkt dat het te danken is aan de omvang van Borne. ,,De grote jongens vinden Borne te klein. Daarom is hier nog ruimte voor kleinere ondernemers. Dat zijn mensen die hun ziel in de zaak stoppen en dát maakt het verschil. Het publiek, dat voor ons bestaat uit zo’n dertig procent uit Bornenaren, zestig procent uit de rest van Twente en tien procent uit de rest van het land, komt naar Borne voor service en voor mensen die verstand hebben van mode en kleding. In Borne komen er nog steeds modewinkels bij in tegenstelling tot in andere plaatsen om ons heen. De ondernemers die er zijn, hebben vertrouwen in de toekomst; de ene na de andere zaak wordt verbouwd of wordt groter. Mooi om daar deel van uit te maken, we versterken elkaar.”

Van mode naar lifestyle

Morselt is één van de winkeliers die het aandurfde te verhuizen naar een groter pand. De winkel begon 161 jaar geleden met alleen herenmode. Nu is er van alles te koop naast dames en herenkleding: boeken, portemonnees, tassen, schoenen en zelfs eau de toilet. ,,Het is meer een lifestylewinkel geworden’, vertelt hij. ,,Ik denk dat we met dit concept zeker tien jaar vooruit kunnen.”

Op de catwalk is alleen najaars- en wintermode van Morselt te zien. De modellen zijn vrienden en bekenden van het echtpaar en zelfs een van de meisjes die er ooit een vakantiebaantje had. ,,Ik heb nog steeds veel met mode”, zegt Danique Coolen die dit jaar haar studie bouwkunde in Enschede afrondt. ,,Dus toen ik gevraagd werd om mee te lopen vond ik dat hartstikke leuk.”

De eerste keer

Coolen loopt voor het eerst over de catwalk. Erwin Kuipers, Reinoud ter Brugge en Roel Muis, doen dat al jaren voor Morselt. ,,Het begon ooit als een geintje”, vertelt Kuipers. ,,We zijn een vriendgroep, we skiën met elkaar bijvoorbeeld. Toen Henk ons een paar jaar geleden vroeg of we wilden lopen, dacht ik dat het niet serieus bedoeld was, dus zei ik ‘ja’ en voordat ik het wist liep ik mee. Maar het was zó leuk en gezellig met zijn allen dat we nu ieder jaar meedoen. De kleding is mooi, ik koop veel hier, maar het is vooral heel erg leuk omdat je overal bekenden en familie langs de loper ziet staan kijken. Volgend jaar lopen we weer met z'n allen.”

Hengelo e.o.