Volledig scherm
© ANP

Borne jaagt met spuitkanon op rupsen

BORNE - Ruim 2000 bomen in de gemeente Borne worden vanaf volgende week preventief behandeld in de strijd tegen de eikenprocessierups. De klus neemt enkele weken in beslag.

De aanpak is gericht op eiken die in woongebieden staan. Met de preventieve bestrijding hoopt de gemeente de eikenprocessierupsen te doden, nog voordat de brandharen zijn ontwikkeld die overlast geven.

Aaltjes

April is de tijd dat de eikenprocessierupsen zich ontwikkelen. Er worden aaltjes (kleine wormen die een voor rupsen dodelijke bacterie met zich meedragen) tot in de toppen van de bomen gespoten. De aaltjes dringen de rupsen via de lichaamsopeningen binnen, waarna deze sterven.

Spuitkanon

De preventieve bestrijdingswerkzaamheden zullen zowel overdag als ‘s nachts plaatsvinden. Omwonenden kunnen hier hinder van ondervinden doordat de tractor met spuitkanon stapvoets langs de eikenbomen rijdt. Ook kan er een laagje bestrijdingsmiddel achterblijven op bijvoorbeeld auto’s. Het bestrijdingsmiddel is echter niet schadelijk, ook niet voor mensen en huisdieren.

Controle

Het effect van de preventieve bestrijding wordt nauwkeurig gevolgd. Eventuele nesten die ondanks de preventieve bestrijding ontstaan, worden alsnog weggezogen. Ook de eiken buiten de woongebieden worden de komende tijd wekelijks gecontroleerd op de ontwikkeling van de eikenprocessierups. Op die manier kunnen nesten in een vroeg stadium worden verwijderd.

Scholen en sportvelden

De omgeving van scholen en sportvelden krijgt extra aandacht. Daar wordt de eikenprocessierups bestreden met een biologisch preparaat. Dit preparaat wordt in tot in de toppen van de bomen aangebracht. Het middel hecht zich op het blad en de eikenprocessierups die ervan eet, krijgt bacteriën binnen en sterft.

In de gebieden waar mensen minder vaak verblijven, wordt de eikenprocessierups in de maanden waarin deze  actief is, alleen bestreden door de beestjes of nesten weg te zuigen.

Minder overlast 

Ondanks de actieve aanpak benadrukt wethouder Michel Kotteman dat het met de beschikbare bestrijdingsmiddelen niet mogelijk is om de overlast geheel weg te nemen. Wel kan de mate van overlast worden verminderd: “Daar doen we ons uiterste best voor.”

Hengelo e.o.