Volledig scherm
© Christian van der Meij

Borne klaar voor 'n Oal'n Roop

BORNE - Het is misschien wel de meest ongeorganiseerde club van Borne: De Boornse Mirreweenterhoornbloazers. Ooit per toeval ontstaan, op zaterdag 9 december 1978, maar nooit officieel ingeschreven als vereniging. De hoorns liggen weer paraat. Maandag blazen ze samen ’n Oaln Roop.

„Aan contributie doen we niet. Wil je blazen, dan kan dat bij ons”, vertelt voorman Jan Möller. Wim Kiewik, zijn voorganger, knikt. „We hebben geen statuten, doen niet aan lidmaatschappen, zijn nergens geregistreerd. De liefhebberij heeft ons bij elkaar heeft gebracht en doet dat nog steeds.”

Sneeuw
De afgelopen 38 jaar beleefde het duo tal van hoogtepunten. De mooiste? „De Rabobank maakte ooit een promotiefilm over ons. Een uur van tevoren begon het te sneeuwen. Alsof het zo moest zijn”, zegt de 68-jarige Möller. Want dat is het ultieme, beschrijft de 10 jaar oudere Kiewik. „Vorst, een bevroren laagje, dan komt het geluid het verst. De laatste jaren waren de winters waardeloos, veel te druilerig.”.

Uitgegroeid
Kiewik werd aangewezen als voorman, na 25 jaar nam Möller het stokje over. Door de jaren heen groeide de club stukje bij beetje. Wat ooit begon met zeven enthousiastelingen, is uitgegroeid tot een groep van 23 blazers. „Af en toe valt iemand af, soms komt er een nieuwe bij”, zegt Möller. „We moeten het hebben van mensen die het willen leren. Maar we zijn tevreden met het aantal dat we hebben.” „Al kan het met de jeugd wel wat beter”, zegt Kiewik. „We hebben nu vijf blazers onder de 18. We hebben er wel eens 8 tot 10 gehad. In het verleden gingen we nog langs scholen, maar dat leverde nauwelijks nieuwe blazers op.”

Drie tonen
Midwinterhoornblazen is niet voor iedereen weggelegd, verklaart Kiewik. „We hadden ooit eens een heel enthousiast meisje. Maar na drie jaar oefenen, lukte het nog niet. Je moet het een beetje in je hebben. De één blaast zo, bij de ander lukt het helemaal niet. Als je de drie tonen kunt halen, kun je midwinterhoorn blazen.”

Verplichting
De enige verplichting in de club is dat leden een paar keer blazen. De cultuur in ere houden is immers het doel. Bijbehorende tradities worden strikt gehanteerd. Alleen in de zes weken, tussen de eerste Adventszondag en Driekoningen, wordt buiten geblazen. Oefenen in de voorgaande weken? „Dat doe je maar binnen, desnoods met handdoek in de hoorn, om het geluid te dempen”, klinkt het eenstemmig.

Programma
Maandag om 19.00 uur blazen de Boornse Mirreweenterhoornbloazers bij het Spookhuis in Hertme. Vervolgens zijn er twaalf evenementen. Het ‘afbloazen’ is op 6 januari, bij de Oale Schöp in Oud Borne. Tussen 3 december en 31 december klinkt iedere zaterdag om 17.00 ’n Oaln Roop, vanuit de toren van de Oude Kerk. Facebook.com/bmborne.

Hengelo e.o.