Volledig scherm
De vrijheidsvlag van Borne © Stichting 3Kearls

Borne krijgt eigen vrijheidsvlag

BORNE - Borne krijgt een eigen vrijheidsvlag. De stichting 3Kearls ontwierp de blauw/gele vlag voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. „We hebben al heel wat reserveringen binnen.”

Een blauwe vlag met gele streep en vrijheidsduif moet straks het straatbeeld gaan sieren in Borne. Naast de tekst ‘Borne viert vrijheid’ kon de duif niet ontbreken volgens de ontwerpers. „De duif is namelijk hét symbool voor de vrijheid binnen alle Overijsselse gemeenten”, vertelt Richard IJzereef van 3Kearls. „We hebben bewust niet voor de tekst ‘75 jaar’ gekozen, dan kun je hem na dit jaar weggooien.”

Beperkte oplage

De vlaggen worden in een beperkte oplage geproduceerd en zijn verkrijgbaar vanaf 19,50 euro. Wie nu al niet kan wachten, kan voor 1 maart een exemplaar bestellen via www.3kearls.nl/vrijheid. IJzereef: „Er zijn heel veel initiatieven rondom de bevrijding, dit kan ze met elkaar verbinden. Vrijheid is een groot goed. Eigenlijk zou heel Borne de vlag moeten hebben.” Inmiddels zijn er 75 reserveringen binnen.

De gevelvlaggen mogen worden gebruikt vanaf 3 april tot en met 3 mei. De vlag mag ook 's nachts, blijven hangen. Overijssel viert vrijheid, een initiatief van de provincie Overijssel, hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van Borne volgen. 

Hengelo e.o.