Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Borne naar rechter over mestverwerker Elhorst-Vloedbelt

BORNE/ZENDEREN - De rechter moet gaan beoordelen of de vergunning voor de mestverwaardingsinstallatie op de Elhorst-Vloebelt terecht is afgegeven door de provincie. Het merendeel van de gemeenteraad van Borne wil samen met het college de vergunning aanvechten. Alleen de VVD sprak zich uit tegen. De PvdA was niet aanwezig bij de extra raadsvergadering gisteravond.

Volgens Stefan van Leeuwen (VVD) worden de economische belangen geschaad en vormen de plannen van Twence geen grote aanslag op de omgeving.

Voorstander
Bert Oude Lansink benadrukte dat het CDA groot voorstander is van zo’n mestverwerker en dat de belangen van de boeren groot zijn, maar de locatie is wat hem betreft onbespreekbaar. In het bestemmingsplan past geen industrie, binnen het gebied de Groen Poort hoort het niet thuis en in het verleden zijn afspraken gemaakt: Twence zegde toe dat er 25 jaar afval zou worden gestort en daarna zou de locatie sluiten. Die afspraken wil het CDA niet herzien. Bovendien vreest de fractievoorzitter dat Twence de capaciteit van 250 ton mest in de toekomst wel eens flink uit zou kunnen breiden, het bedrijf sluit dat zelf immers ook niet uit.

Streep door rust
Ook Elly Verschoor (GB90) verwees naar de oude afspraken met Twence: na 25 jaar zou de rust terug keren in Zenderen. „Het plan van Twence zet een streep door die rust.” Wel wilde ze van de wethouder op de hoogte worden gehouden als de kosten voor een gerechtelijke procedure uit de hand dreigen te lopen.

Andere locatie
Henk van den Berg van Borne Nu is ook voorstander van de mestverwerker. Zelfs zozeer dat hij wil helpen zoeken naar een andere locatie binnen de gemeente waar deze kan verrijzen, maar niet op deze plek. Op de vraag van Van Leeuwen wie de extra kosten moet betalen, gaf hij aan: „Het bedrijf zelf.”

Grondruil
Ernst Janssen (D66) opperde een grondruil tussen Borne en Twence: voor Twence een stuk van XL Business Park waar Borne in deelneemt en Elhorst-Vloedbelt voor de gemeente. Hij wil liefst een snelle oplossing voor het probleem, maar steunt de gang naar de rechter.

Hengelo e.o.