Volledig scherm
© Annina Romita

Borne verbiedt alsnog spelen op kunstgras

BORNE - Borne verbiedt alsnog dat er wordt gesport op de door haar verhuurde kunstgrasvelden. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de rubberen korrels, die mogelijk kankerverwekkend zijn, niet zijn gecertificeerd.

Het verbod geldt voor elftallen tot achttien jaar. "Daar ligt onze eerste zorg.Volwassenen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus sportwethouder Martin Velten. Vorige week besloot Borne nog de lijn van onder meer ministerie en voetbalbond KNVB te volgen en voorlopig gewoon door te blijven spelen op kunstgras. Wel wilde de gemeente onderzoeken of risico's extra konden worden beperkt door te sproeien.

2012
Maar na vragen uit de gemeenteraad, van onder meer Borne-Nu, werd de zaak nader onderzocht. Velten: "Aanvankelijk werden er Europese korrels op de velden gebruikt. Daarna kwamen ze ook uit Oost-Europa. Dat is ook de reden dat het certificaat werd ingevoerd. Daarop hebben we besloten het spelen op velden van voor 2012 te verbieden."

Twee velden
Het gaat om twee velden bij NEO, een veld bij BVV Borne en een bij BZSV De Blauwwitters en twee korfbalvelden bij Groen Zwart. Zenderen Vooruit heeft een jonger veld, maar volgens Velten heeft die club al aangegeven de nieuwe Bornse lijn te volgen. De club moet daar echter nog over beslissen. Of de verenigingen nu ook wedstrijden voor volwassenen op kunstgras gaan schrappen, is volgens Velten aan de clubs zelf.

Hengelo e.o.