Borne verlengt proef om escalatie van verward gedrag voor te zijn
BORNE - Borne kent een groeiend aantal personen met verward gedrag die overlast veroorzaken. Om al in een vroeg stadium in te grijpen, begon eind vorig jaar een proef met de inzet van een wijk-GGD’er. Dat is zo’n succes, dat deze wordt verlengd.
Alice Plekkenpol
„We zijn nu al dik tevreden over de resultaten”, zegt wethouder Martin Velten. En dat terwijl de wijk-GGD’er vanwege coronabeperkingen nog niet eens voluit aan de slag kon. Dat is een speciaal opgeleide verpleegkundige die kennis heeft van medische, psychiatrische en psychosociale oorzaken die kunnen verklaren waarom iemand verward gedrag vertoont.
Proef verlengd tot eind dit jaar
Mede daarom verlengt het college de proef, die deze maand zou aflopen, tot eind dit jaar. Dat kost 31.000 euro. Daarna volgt een evaluatie. Niet alleen Borne zet een wijk-GGD‘er in, ook gemeenten als Tubbergen, Dinkelland en Haaksbergen, die er ooit mee begon, boeken er succes mee.
Liever preventie dan escalatie
Velten is blij met de snelle aanpak. Liever preventie dan escalatie, is het motto van de gemeente. Want personen met verward gedrag hebben vaak zorg nodig, niet een nacht in de cel. De wijk-GGD’er werkt 16 uur per week. Dat is voldoende om een vertrouwensband op te bouwen met de doelgroep.
De wijk-GGD’er is heel laagdrempelig en dat werkt
Martin Velten, wethouder Borne
„Als er vroeger ergens problemen waren keek de buurvrouw even om de hoek. Zo gaat dat tegenwoordig niet meer”, zegt Velten. „Maar de wijk-GGD’er is wel heel laagdrempelig. Ze zoekt vrijblijvend contact met mensen die problemen hebben.”
Hulp moet aansluiten op behoefte
De problemen van de doelgroep zijn divers. Behalve psychische oorzaken kunnen ouderdom, armoede, drugsgebruik of relatieperikelen een rol spelen bij het ontstaan van overlast. Eerder was het dikwijls lastig adequate actie te ondernemen, merkten buren, familie, politie, hulpverleners, de gemeente en zelfs de betrokkenen. Soms sluit hulp niet aan op de behoeften, of wordt deze te laat ingezet.
„We hebben met diverse partijen zoals de politie en woningbouwcorporatie rond tafel gezeten en concluderen dat de inzet van de wijk-GGD’er echt werkt”, zegt Velten. „Omwille van privacy kan ik geen concrete goede voorbeelden geven, maar die zijn er inmiddels zeker wel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.