Volledig scherm
Veel groen geeft de Nijstad een totaal andere aanblik. © Alice Plekkenpol

Borne weer een stukje mooier

BORNE - Borne heeft nu haar eigen ‘drie straatjes’, modern heringericht en uitnodigender dan voorheen. Donderdag worden ze officieel heropend.

Vooral het vele groen dat deze week is geplant in de Nijstad, Bakkerssteeg en Nieuwe Markt zorgt voor een echte metamorfose. De voorheen behoorlijk grijze en gedateerde stegen zien er opeens een stuk aantrekkelijker uit.

Schildpad

Het pleintje is verfraaid met drie hoge bomen. Ook zijn er een speelelement in de vorm van een gele schildpad en een gratis drinkwatertappunt geïnstalleerd. In de Nijstad zijn rijen lage groenblijvende boompjes geplant. Die vragen bijna om een transformatie tot verlichte kerstbomen volgende maand. Eerder dit jaar werd al de bestrating vervangen, inclusief siergoten met Bornse bijtjes erin verwerkt.

Volledig scherm
Geen oranje bank meer, maar een gele schildpad. © Alice Plekkenpol

Gevels

De herinrichting van de openbare ruimte volgde op het opknappen van de zo’n dertig winkelpanden. De gevels werden dit voorjaar in opdracht van de vastgoedeigenaren gemoderniseerd en op elkaar afgestemd. De gemeente Borne stimuleerde winkeliers tot investeringen door tien zogeheten centrumcheques van 2500 euro beschikbaar te stellen. De provincie Overijssel droeg 100.000 euro bij, en de ondernemersvereniging BBO stak eind vorig jaar al 70.000 euro in nieuwe sfeerverlichting.

Compact

De metamorfose liet lang op zich wachten. Al sinds 2010 staat het Masterplan Centrum op de gemeentelijke agenda. „Een van de belangrijkste punten is dat wij werken aan een compact winkelgebied met vooral detailhandel en horeca”, legde wethouder Michel Kotteman eerder uit. „Een aantrekkelijker winkelgebied moet bezoekers langer in Borne houden.”

Hengelo e.o.