Volledig scherm
De gemeente Borne zoekt snel een koper voor dit grote pand met daarbij acht hectare grond. © Wouter Borre

Borne zoekt snel koper voor pand azc

BORNE/AZELO - Het azc aan de Bornerbroeksestraat in Azelo inclusief bijbehorende gronden kan in één koop worden verkocht of in gedeelten.

Wethouder Kotteman liet daar dinsdagavond tijdens het politiek beraad geen twijfel over bestaan. Er is intussen ‘een marktconsultatie’ gedaan om te kijken welke partijen geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het onroerend goed. Het is belangrijk voor Borne om snel in kaart te brengen of er bedrijven of organisaties zijn die interesse tonen.

Omwonenden

Eind deze maand voert de gemeente een gesprek met omwonenden over de toekomst van het azc. Hoe dan ook moet straks het bestemmingsplan worden gewijzigd, zo gaf de wethouder aan. De huidige bestemming is ‘maatschappelijk’ en specifiek ‘asielzoekerscentrum.’ Voor het college van B en W is het duidelijk dat het pand een andere invulling moet krijgen. Dat kan bijna alles zijn, van recreatie tot een zonnepark. Zelfs sloop van het voormalige jongensinternaat is mogelijk, het is geen rijksmonument.

Nooit meer azc 

In december vorig jaar gaf de gemeenteraad van Borne goedkeuring aan de aankoop van de opstallen en percelen van de locatie aan de Bornerbroeksestraat 103. Daarmee is een bedrag van negen ton kosten koper gemoeid. De gemeente en het COA (Centraal Orgaan opvang Azielzoekers) kwamen eerder al overeen dat de locatie in Azelo in gebruik kan blijven als azc tot 23 december van dit jaar. Dan eindigt de overeenkomst. Na de sluiting wordt het pand in eigendom overgedragen aan de gemeente.

„Vanaf het moment van sluiting zal de locatie in haar functie van azc gesloten worden en blijven”, aldus het college van B en W in een toelichting daarbij. De feitelijke en juridische levering vindt plaats voor 1 april 2020. De gemeente koopt de locatie aan ‘uit strategische overwegingen.’

Jaarlijkse lasten

Wethouder Kotteman gaf aan dat de gemeente rekening moet houden met 120.000 euro jaarlijkse lasten, alleen al om het pand in stand te houden. Een reden te meer voor Borne om de belangstelling van marktpartijen af te tasten. Wat de verkoop betreft: „Wij streven naar een plus bij verkoop”, aldus Kotteman. „Maar dat kan ik niet garanderen. Laten we vooral kijken of we een mooie ontwikkeling in de buurt kunnen realiseren.”

Hengelo e.o.