De uit een voortuin gestolen gevelsteen is weer terecht.
Volledig scherm
De uit een voortuin gestolen gevelsteen is weer terecht. © Tubantia

Bornenaar (85) heel blij dat dief gestolen gevelsteen terugbrengt

BORNE - De 85-jarige Johan Diepenmaat uit Borne kan zijn geluk niet op. De gevelsteen die eerder werd gestolen uit zijn voortuin is door de dief teruggebracht.

„Ik wist niet wat ik zag”, zegt Johan Diepenmaat. „De steen lag vrijdagmorgen ineens weer vlakbij mijn oprit. Ik kon het niet geloven. Ik moet eerlijk zeggen, ik bedank de dief dat hij mijn steen heeft teruggebracht. Ik waardeer dat enorm. Hij heeft mij een groot plezier gedaan.” 

Opgeknapt

Hij werd nog vrolijker toen hij zag dat de steen helemaal is opgeknapt. „Gezandstraald lijkt het wel. Ziet er piekfijn uit.”

Erfstuk

Hoe treurig gestemd was hij donderdag nog. Hij kon er met zijn hoofd niet bij. De gevelsteen van Bentheimer kalksteen, een erfstuk van zijn vader, werd vorige week donderdag gestolen uit zijn voortuin bij de woning aan de Vijverlaan. Toen zei hij: „De dief of dieven moeten het bewust hebben voorzien op de steen. Elders in Borne werd diezelfde avond of nacht ook een voederbak van Bentheimer kalksteen gestolen. Dingen van eertijds die bij elkaar passen”, zei hij.

Boerderij

Ooit maakte de steen deel uit van een gevel van boerderij De Moatboer in De Veldkamp, waar nu het bedrijventerrein is gevestigd. De inscriptie in de steen verwijst naar voorouders van Johan Diepenmaat die op de boerderij hebben geleefd. Nee, hij had niet de illusie dat de dief of dieven de steen terugbrengen. Hij vertelde tussen neus en lippen door dat hij terminaal ziek is en stelt: „Ik had er met Kerstmis al niet meer moeten zijn. De laatste maanden die ik nog heb, zal ik ermee moeten leven dat ik die steen nooit meer terugzie.”

Veilig

Maar wat hij niet verwachtte gebeurde toch. De steen krijgt trouwens geen plek meer in de voortuin. „Nee, dat wordt de achtertuin, veilig en wel.”

Hengelo e.o.