Volledig scherm
PREMIUM
De eerste F-35, ook bekend als Joint Strike Fighter, zoals die anderhalve week geleden werd overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. © BELGA

Borns bedrijf bouwt mee aan JSF-gevechtsvliegtuig

Made in TwenteDutch-Shape in Borne bestaat nog maar sinds 2006, maar zet met 65 werknemers nu al ruim tien miljoen euro om met de bouw van mallen voor bouwers van vliegtuigen en auto’s. Het Twentse bedrijf leverde ook mallen, die worden gebruikt bij de bouw van het gevechtsvliegtuig F35, de Joint Strike Fighter.

Verleden

Volledig scherm
Productiehal van Dutch-Shape in Borne, dat mallen produceert voor producenten van vliegtuigen. © Cees Elzenga

Roy Wolbert en Derk van Hoogen werkten tot 2006 bij de toen nog in Almelo gevestigde modelmakerij ATS Kleizen en besloten in Rijssen voor zichzelf te beginnen met Dutch-Shape. Tot de klantengroep behoorden bedrijven uit de luchtvaart- en automobielindustrie voor wie ze bij hun oude werkgever ook al hadden gewerkt. In 2011 telde het bedrijf achttien werknemers en nam Guus Engelen Dutch-Shape met steun van de investeringsmaatschappij Wadinko over van de oprichters. Wadinko heeft een belang van 30 procent in Dutch-Shape, dat in 2013 naar een splinternieuw bedrijfspand in Borne verhuisde. Engelen, werktuigbouwkundig ingenieur van origine, werkte in de jaren daarvoor als zelfstandig organisatieadviseur en interim-manager. „In Dutch-Shape komen mijn passie voor de vliegsport en werktuigbouw samen”, zegt Engelen. Als lid van de Vliegclub Teuge vliegt hij eenmotorige Cessnas en Pipers.

Aanvankelijk bouwde Dutch-Shape door derden ontworpen mallen voor vliegtuigonderdelen en gereedschappen om vliegtuigen mee te kunnen bouwen. Maar in 2009 kon Dutch-Shape enkele ontwerpers van een ander bedrijf overnemen. Inmiddels werken er zeven engineers vanuit een kantoor in Odijk (Utrecht), de overige 58 werknemers vanuit Borne. „We ontwerpen sinds die tijd dus ook zelf, een belangrijke stap vooruit”, aldus Engelen. (tekst gaat verder onder foto)

  1. Door staffords loopt iedereen met een boog om Natalie (31) uit Borne heen
    PREMIUM
    video

    Door staffords loopt iedereen met een boog om Natalie (31) uit Borne heen

    BORNE - Geen vechtmachines met een ontembare honger voor bloed, maar schattige allemansvrienden die niets liever willen dan knuffelen en kusjes geven. De 31-jarige Nathalie Reichart uit Borne is als eigenaresse van twee Amerikaanse staffords helemaal klaar met het ‘irritante’ stigma dat op haar honden rust. ,,Mensen lopen met een boog om mijn hondjes heen, terwijl het de liefste dieren ter wereld zijn.”

Hengelo e.o.